PDA

Bekijk de volledige versie : VS en China moeten strijd tegen opwarming aarde aanvoeren


Barst
11th December 2007, 17:02
VS en China moeten strijd tegen opwarming aarde aanvoeren


„Zonder het te beseffen zijn we een oorlog begonnen tegen de aarde zelf”, sprak Nobelprijswinnaar Al Gore gisteren bij de ceremonie in het Noorse Oslo. De mensheid zal vrede moeten sluiten met de aarde, of verder gaan op het pad van de ’wederzijdse gegarandeerde vernietiging’, zei Gore.


De voormalige Amerikaanse vicepresident en ex-presidentskandidaat kreeg de Nobelprijs voor de vrede voor zijn inzet voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Hij deelt de prijs met het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering IPCC. Voorzitter Rajendra Pachauri nam namens het panel de prijs in ontvangst.

De Verenigde Staten en China moeten de leiding nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, aldus Gore. Zij moeten ophouden elkaar de schuld te geven en nu het probleem proberen op te lossen.

Hij vergeleek de houding van wereldleiders tegenover de klimaatverandering nu en die ten tijde van de opkomst van Adolf Hitler, en citeerde daarbij Winston Churchills vernietigende woorden over hun gebrek aan daadkracht en besluitvaardigheid. De ex-vicepresident bleef in termen van oorlog spreken: dezelfde mobilisatie als bij een oorlog is nodig om de ’planeetbrede noodtoestand’ tegemoet te treden. Gore riep op tot een nieuw klimaatverdrag in 2010, twee jaar eerder dan gepland. Hij drong er bij staatshoofden op aan met ingang van 2008 driemaandelijks bijeen te komen om te onderhandelen. Hij pleitte verder voor een CO2-belasting en een moratorium op de bouw van nieuwe kolencentrales die geen CO2 vasthouden.

Pachauri liet zich minder dramatisch uit, maar waarschuwde dat voortgaande opwarming kan leiden tot rampzalige overstromingen in laaggelegen gebieden, voedselproblemen, ziekteverspreiding en verlies aan biodiversiteit. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor de armen en kwetsbaren van deze wereld, zei Pachauri. Hij sloot zijn toespraak af met een oproep aan de klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali, die gisteren haar laatste week inging: luister naar de „stem van de wetenschap en de kennis, die nu luid en duidelijk is”, aldus de IPCC-voorzitter.

In Stockholm werden de wetenschappelijke prijzen uitgereikt, zoals aan de Fransman Albert Fert en de Duitser Peter Grünberg voor hun onderzoek naar data-opslag, en de Amerikanen Mario Capecchi en Oliver Smithies voor hun techniek waarmee muizen genetisch kunnen worden veranderd. Duitser Gerhard Ertl werd gelauwerd om zijn pionierswerk in de oppervlaktechemie. De Britse schrijfster Doris Lessing, winnares voor de prijs voor de literatuur, was om gezondheidsredenen niet zelf aanwezig bij de uitreiking.


Trouw, 11-12-2007