PDA

Bekijk de volledige versie : Zon rond aarde?


Barst
14th June 2005, 09:38
Meeste Belgen denken dat genetisch gewijzigd voedsel onveilig is


BRUSSEL (belga) - 51 procent van de Belgen denkt dat voedsel uit genetisch gewijzigde organismen (GGO's) niet veilig is. 17 procent denkt van wel, de rest weet het niet. Dat blijkt uit een rondvraag van de Europese Commissie.


De Commissie stelde een breed gamma vragen over wetenschap en ethiek. In de 25 EU-lidstaten) is 54 procent van mening dat GGO-voedsel onveilig is. Het wantrouwen is het grootst in Cyprus, Griekenland en Oostenrijk. Nederlanders en Britten zijn de grootste voorstanders. GGO's worden het meest gevreesd door vrouwen, laaggeschoolden en gepensioneerden.

Uit de enquête blijkt ook dat de Belgen relatief weinig gelovig zijn. 43 procent gelooft in een God, tegenover 52 procent in heel Europa. Van de Belgen gelooft 29 procent in andere vormen van levenskracht of geesten.

Mensen klonen is niet iets wat de Belgen afwijzen. Twee derde verwerpt klonen om paren met een genetische afwijking een kind te bezorgen, maar slechts 18 procent verwerpt klonen van menselijke cellen om zieken te helpen.

Met het seksisme van de Belgen valt het nogal mee. Slechts acht procent is van mening dat in geval van jobschaarste de banen in de eerste plaats naar mannen moeten gaan. En slechts twaalf procent is van mening dat een universitair diploma belangrijker is voor mannen dan voor vrouwen. In Europa liggen beide percentages hoger.

Tegenover het Europese gemiddelde zijn Belgen vrij weinig bijgelovig. Zo is slechts 27 procent van de Belgen ervan overtuigd dat bepaalde getallen geluk brengen. Europees is dat 37 procent, van de Italianen kleeft 61 procent dat bijgeloof aan.

Belgen behoren wel tot de meer pessimistische Europeanen. Zo denkt 51 procent van de Belgen dat de volgende generatie het slechter zal hebben dan de huidige, tegenover 34 procent van de Europeanen.

Belgen zijn wel regelmatige lezers van artikels over wetenschap in allerlei bladen, net als de andere Benelux-burgers en de Skandinaviërs.

Veel Europeanen zouden nochtans beter wat meer lezen. Zo weet slechts twee derde van de Europeanen dat de aarde rond de zon draait, en niet omgekeerd.


14/06/2005

©Copyright De Standaard

wim leenaerts
14th June 2005, 15:37
[QUOTE=Barst][Zo weet slechts twee derde van de Europeanen dat de aarde rond de zon draait, en niet omgekeerd.
[/QUOTE]
Verkeerd bezig...