PDA

Bekijk de volledige versie : Kerk - Staat: 1-0


Barst
14th June 2005, 01:24
Italiaans referendum ongeldig door lage opkomst


Het referendum over de opheffing van beperkingen op kunstmatige bevruchting is mislukt. De meeste Italianen bleven thuis.


De overgrote meerderheid van de Italianen heeft het laten afweten: slechts een kwart van de kiezers is gaan stemmen. Voor een geldig referendum is een opkomst van vijftig procent nodig.

Het referendum was het initiatief van de Radicale Partij van Emma Bonino. De voormalige EU-commissaris was gisteren erg teleurgesteld. ,,Dit is een bittere dag. Ik had niet verwacht dat de nederlaag zo groot zou zijn.''

De Italianen konden zondag en maandag hun stem uitbrengen. De helft van de 47 miljoen kiezers moest stemmen om het referendum geldig te maken. Zondagavond was de opkomst echter nog lager dan 19 procent en uiteindelijk bleef die steken op 24,1 procent.

De lage opkomst is onder meer het gevolg van de oproep van de katholieke kerk. Paus Benedictus XVI steunde de oproep, omdat de bescherming van het ongeboren leven op het spel zou staan. President Ciampi, vice-president Fini, premier Berlusconi en oppositieleider Prodi negeerden de boycot en brachten zondag hun stem uit.

Uit een peiling blijkt dat 64 procent van de niet-stemmers dat uit morele overwegingen deden. De overige 36 procent bleef uit desinteresse thuis.

Volgens de huidige Italiaanse wetgeving is het verboden sperma of eicellen te doneren en zijn er beperkingen bij embryo-onderzoek. Bovendien mogen bij in-vitrofertilisatie (ivf) slechts drie embryo's per keer worden gemaakt, die tegelijkertijd moeten worden teruggeplaatst.

Italië verscherpte de wetgeving over vruchtbaarheidsbehandelingen, onder meer omdat er erg veel mocht in het land. Zo hielp een Italiaanse gyneacoloog vrouwen boven de 60 jaar om alsnog zwanger te worden.


Trouw, 14-06-2005

Barst
14th June 2005, 01:27
[FONT=Trebuchet MS]Alleszins een goede zaak voor het U.Z. in Jette... Die hebben zelfs al een Italiaanse gynaecologe in dienst moeten nemen om aan de vraag te kunnen beantwoorden [/FONT] :D