PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatverandering dreigt spanningen in wereld te vergroten


Stijn Neefs
10th December 2007, 15:06
BALI - Door de klimaatverandering dreigen de spanningen in de wereld verder op te lopen. Dat zegt het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).

Water- en voedseltekorten zullen toenemen, waardoor meer conflicten en toenemende stromen milieuvluchtelingen kunnen worden verwacht, zei UNEP-directeur Achim Steiner.

De waarschuwing is gebaseerd op een rapport van de Duitse Wetenschappelijke Raad voor Mondiale Milieuveranderingen die circuleert op de klimaatconferentie op het Indonesische eiland Bali. Daarin worden de Sahel, het subcontinent India, China, het Caribische gebied en Centraal-Amerika aangewezen als potentiële conflictgebieden. In de Sahel, waar nu al de heel wat conflicten aan de gang zijn (Somalië, Sudan), kan toenemend watertekort nog meer sociale onrust teweegbrengen. In India wordt de watervoorziening bedreigd door het smelten van gletsjers. Veranderingen in het weerpatroon kunnen bovendien de landbouw verstoren. De toenemende armoede en vluchtelingenstromen kunnen voorts de toch al zwakke overheid in Pakistan en Bangladesh nog meer destabiliseren.

In China kunnen hittegolven, droogtes en hogere waterstanden de nu al zwaar belaste regering boven het hoofd groeien. Het Caribische gebied en Midden-Amerika kunnen nog meer orkanen verwachten, met alle financiële en sociale gevolgen van dien voor kleine eilandstaten en arme Midden-Amerikaanse landen.
lob (apn)

Bron:http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=DMF10122007_017