PDA

Bekijk de volledige versie : Grootschalige kweek micro-algen kan 10% diesel vervangen


wim leenaerts
7th December 2007, 18:37
Grootschalige kweek micro-algen kan 10% diesel vervangen

Industriële biotechnologie kan Vlaanderen op de kaart zetten als het om brandstofbehoeften gaat. Door een grootschalige kweek van micro-algen zou met slechts 1 procent van het Vlaams landbouwareaal tot 10 procent van de dieselbehoefte voor transport geproduceerd kunnen worden. Dat zeggen Philippe Willemens van Value for Technology en Wesley Carpentier van de Universiteit Gent.

"Vaak wordt ervan uitgegaan dat Europa en zeker Vlaanderen niet onmiddellijk de meest geschikte locatie is om industriële biotechnologische activiteit uit te bouwen. Brazilië met zijn goedkope suiker en de VS met hun maïs zouden betere troeven in handen hebben", aldus de onderzoekers. Toch zijn glucose- en oliebronnen mogelijk via een grootschalige kweek van micro-algen. Deze organismen voeden zich met CO2, water en micronutriënten en zetten deze met behulp van zonne-energie om tot organische verbindingen.

Een andere mogelijkheid voor Vlaanderen is het valoriseren van oud papier dat voor 60 procent uit cellulose bestaat. Dat kan afgebroken worden tot glucose, een goede grondstof voor fermentatieprocessen.

Volgens de onderzoekers kan industriële biotechnologie in Vlaanderen een antwoord bieden op economische groei, duurzame ontwikkeling, energiebehoefte en klimaatswijziging. Toch is industriële biotechnologie, of de toepassing van de moderne biotechnologie voor de industriële productie van chemische stoffen, materialen en bio-energie, niet overvloedig aanwezig in Vlaanderen.

"Een van de belangrijkste redenen voor de beperkte toepassing is het gebrek aan kennis over het potentieel binnen onze bedrijven", zeggen de onderzoekers.

Bron: www.gva.be, 07/11/07