PDA

Bekijk de volledige versie : Ontbijtende scholieren minder dik


Barst
7th December 2007, 15:02
Ontbijtende scholieren zijn minder dik


WAGENINGEN - Scholieren in het voorgezet onderwijs die 's morgens niet ontbijten, zijn dikker dan kinderen die 's ochtends wel wat boterhammen wegwerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit bij 35.000 scholieren in Nederland.


Het verband tussen niet ontbijten en overgewicht is zelfs sterker dan het verband tussen alcohol en overgewicht en tussen te weinig bewegen en overgewicht.

Het onderzoek spitste zich toe op scholieren in de tweede en vierde klas, zegt onderzoekster Simone Croezen. Ongeveer 13 procent van de scholieren slaat het ontbijt over.

'Bij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staan. Bij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt achterwege laten', aldus Croezen.

Dat bij vierdeklassers het verband tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht zwakker is, komt omdat vierdeklassers meer dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Zo drinken ze meer alcohol, aldus Croezen.

Waarom het overslaan van het ontbijt samengaat met een dikke buik kan Croezen niet uit haar gegevens opmaken. Uit ander onderzoek blijkt echter dat kinderen die hun ontbijt missen vaker de rest van de dag ongezond eten.

Uit het onderzoek blijkt nog dat overgewicht onder jongeren toeneemt. Vooral tussen het einde van de jaren negentig en 2004 nam het aantal te dikke jongeren spectaculair toe. Was in 1997 nog 9 procent van de tienermeisjes te dik, dan was dat in 2004 20 procent.


Blog DS, 07-12-2007

jan.dufraing
10th December 2007, 22:45
Ontbijten is echt wel noodzakelijk om je dag gezond te beginnen. In een gezond ontbijt zitten vele trage suikers. Deze zorgen ervoor dat je tijdens de voormiddag niet plottesling honger hebt. De kinderen die hun onbijt overslaan zullen waarschijnlijk tijdens de “speeltijd” ongezondere koeken en snoep eten waarin snelle suikers zitten. Die snelle suikers zorgen voor een plotselinge energiestoot die ook snel verdwijnt. Hierdoor hebben ze meer honger ‘s middags dus eten ze meer. Hierdoor gaan ze meer eten dan jongeren die wel ontbijten en worden ze dikker.

jan van hoogten
10th December 2007, 22:59
[QUOTE=jan.dufraing]Ontbijten is echt wel noodzakelijk om je dag gezond te beginnen. In een gezond ontbijt zitten vele trage suikers. Deze zorgen ervoor dat je tijdens de voormiddag niet plottesling honger hebt. [/QUOTE]

Klopt volledig! Ook je concentratievermogen wordt fel beïnvloed door je ontbijt. Iemand die smorgens niet eet zal gedurende de voormiddag op werk of op school minder goed kunnen opletten en zeker minder langdurig geconcentreerd kunnen zijn.
Daarom zouden mensen die 's ochtends niet goed kunnen eten best zo snel mogelijk in de voormiddag iets eten rijk aan trage energie(bv: boterham).
Als ik even terugdenk aan mijn schoolkameraden in het middelbaar waren er veel die 's ochtends niet aten en dan 's middags met een grote brooddoos niet toekwamen. Ergens zou er vanuit de school misschien toch meer op gewezen moeten worden op het belang van het ontbijt?