PDA

Bekijk de volledige versie : Zware olievervuiling in Oostendse haven


Hanne Vennekens
5th December 2007, 19:57
04/12 Zware olievervuiling in Oostendse haven

Het bunkerschip Sapphire is dinsdagmorgen lek geslagen in de haven van Oostende. Liters brandstof liepen daarbij in de haven. Hoe groot de omvang van de vervuiling is, kon bij zonsondergang nog niet worden vastgesteld. De Oostendse brandweer en de civiele bescherming doen al het mogelijke om de smurrie op te ruimen. Pas woensdag wordt ook de milieuschade zichtbaar.

De oorzaak van het lek is nog niet bekend. "Gelukkig werd het lek snel gevonden", zegt milieucoördinator Frank Adriaens van het Oostendse havenbedrijf. "Hoeveel diesel in de haven is gestroomd, wordt nog becijferd. Nu al kunnen we zeggen dat alle kaaimuren met olie zijn besmeurd. Dat is het gevolg van de getijdenwerking. De schade bij de vogels valt op dit moment nog mee."

Dinsdag werd al een helikoptervlucht uitgevoerd om de schade op te meten. Aanvankelijk was enkel het Tijdok en de Vissersluis voor de scheepvaart gesloten. Maar de vervuiling heeft zich intussen uitgebreid. "Door de verbinding met de open zee staat het water in de haven niet stil", verduidelijkt Adriaens.

"Door het vallen van de avond worden de opkuiswerken bemoeilijkt. Pas woensdag krijgen we opnieuw zicht op de omvang van de vervuiling. De opkuis zal volgens mij nog enkele dagen duren."

bron : www.gva.be : http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={97BD3E8D-FB13-4F1E-8001-64EDE2F44F1B}

Hanne Vennekens
5th December 2007, 19:59
05/12 Beperkte milieuschade na vervuiling Oostendse haven

De milieuschade in de haven van Oostende is volgens het havenbestuur beperkt gebleven. Dat zegt directeur Paul Gerard van het havenbedrijf AGHO. Dinsdag liep vermoedelijk 20 ton diesel in de haven door een lek in het bunkerschip Sapphire. De opruimingswerken zullen nog enkele dagen duren.

"Een deskundige zal de omvang van de schade moeten berekenen", zegt Gerard. "Afgaande op de grootte van de scheur en de tijd voor het lek werd ontdekt, vermoeden we dat iets meer dan 20 ton diesel in de dokken is gestroomd. Naar de oorzaak van het lek in het schip is de Scheepvaartpolitie een onderzoek gestart. De schipper doet er tegen ons wat geheimzinnig over."

De milieuschade is volgens Gerard beperkt door de snelle interventie van diverse hulpdiensten zoals de brandweer en de Civiele Bescherming. De Civiele Bescherming laat woensdag nog extra middelen aanrukken vanuit Brasschaat. Tegen woensdagavond moet alle olie op het wateroppervlak zijn bestreden. Dan kan de scheepvaart in de hele haven worden hervat. De olie die aan de kaaimuren blijft kleven, zal de volgende dagen worden verwijderd.

Het havenbestuur van Oostende zal de kosten voor de verwijdering van de olie bij de vervuiler terugvorderen. "Maar dat zal wellicht een hevige discussie worden tussen de verzekeraars", zegt Gerard.

bron : www.gva.be : http://www.gva.be/nieuws/binnenland/default.asp?art={75CAA013-95F2-4E5C-8EC5-1B6C4BFC361C}