PDA

Bekijk de volledige versie : 'Iran werkt niet meer aan kernwapen'


Barst
4th December 2007, 22:26
'Iran werkt niet meer aan kernwapen'


Iran heeft in het najaar van 2003 zijn programma voor de ontwikkeling van kernwapens gestaakt onder diplomatieke internationale druk. Er kan met 'gematigd vertrouwen' gezegd worden dat het sindsdien niet opnieuw is opgestart. Dat verrassende nieuws staat in een nieuw rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Iran gaat wel voort met de verrijking van uranium, wat betekent dat het in staat blijft om eventueel tussen 2010 en 2015 een kernwapen te bouwen.


Twee jaar geleden stelden de veiligheidsdiensten nog dat Teheran vastbesloten was een kernwapen te bouwen en zijn programma met dat doel voortzette. Recentelijk voerden de Verenuigde Staten de retoriek tegen Iran nog op: president George Bush zei in oktober dat een Derde Wereldoorlog dreigde als Iran een kernmacht werd. 'De beslissing van Teheran om zijn kernwapenprogramma te staken, suggereert dat het minder vastbesloten is om kernwapens te ontwikkelen dan we sinds 2005 dachten', staat er. Het rapport zal het zeker moeilijker maken voor het Westen om China en Rusland te overtuigen van de nood van een derde reeks VN-sancties tegen Iran. (reuters, ap)


Blog DS, 04-12-2007

Barst
5th December 2007, 03:07
Iran-rapport maakt akkoord mogelijk


Het nieuws dat Iran al in 2003 stopte met het maken van kernwapens, heeft grote gevolgen. Bush zal zich meer moeten richten op internationale consensus.


Het rapport van zestien Amerikaanse geheime diensten, de National Intelligence Estimates (NIE), dat maandag verscheen, is in Washington als een bom ingeslagen. Volgens het rapport is Iran al in 2003 gestopt met het ontwikkelen van kernwapens. Daarmee ondergraaft het een belangrijk buitenlands thema van Bush in zijn laatste jaar als president.

Bush reageerde op een persconferentie dat hij Iran desondanks nog steeds een groot gevaar vindt. „Ik zie dit rapport als een waarschuwing. Ze hadden een kernwapenprogramma. Ze stopten het. Ze zouden het kunnen herstarten. En wat het gevaarlijk maakt is: de vaardigheid om uranium te verrijken. Die kennis zou naar een clandestien kernwapenprogramma kunnen gaan.” Hij wees erop dat daarom grote diplomatieke druk nodig blijft, en herhaalde dat alle opties op tafel blijven. Bush complimenteerde de inlichtingendiensten, die met succes zouden zijn hervormd nadat ze eerst in de aanloop naar de Irak-oorlog onjuiste informatie gaven en daarna over Iran. De reorganisatie ’heeft dus gewerkt’.

Volgens de president wist hij niet van de nieuwe inschatting toen hij vorige maand zei dat Iran een Derde Wereldoorlog kon veroorzaken als het een kernwapen kreeg. „Ik hoorde het pas vorige week. In augustus kreeg ik te horen dat er nieuwe informatie was, maar dat ze die nog wilden evalueren.” Maar volgens de krant Washington Post wist Bush in augustus wel degelijk wat de inhoud van de informatie was.

Op de vraag of dit niet zijn geloofwaardigheid bij andere landen aantast, zei Bush: „Ik bel de partners, ik stel de opmerkingen die ik uit de hoofdsteden krijg, op prijs.” Een journalist, die Bush nauw volgt, merkte in een vraag op dat de president een teneergeslagen indruk maakte. „We gaan hier geen inleidend college psychologie van maken”, reageerde Bush gepikeerd. Het was meteen de laatste vraag.

Uit het buitenland kwamen veelal instemmende reacties op het rapport. Alleen Israëls minister van defensie Ehoed Barak zei direct dat hij niet gelooft dat Iran na 2003 met zijn kernwapenprogramma is gestopt.

Iran verwelkomt het rapport, maar vindt dat alleen een fout toegeven niet genoeg is. „De VS hebben schade toegebracht aan de Iraanse natie door het verspreiden van leugens en zullen daarvoor moeten betalen”, zei een woordvoerder.


Trouw, 05-12-2007