PDA

Bekijk de volledige versie : Uiterst rechtse fractie in Europees Parlement ontbonden


s5050033
4th December 2007, 21:32
08/11/2007

BOEKAREST - De Partij van Groot Roemenië gaat de extreemrechtse fractie in het Europees Parlement verlaten. Ze protesteert daarmee tegen de 'anti-Roemeense' uitspraken van parlementslid Alessandra Mussolini.
Het vertrek van de vijf Roemenen zal leiden tot de ontmanteling van de ITS-fractie (Identiteit, Traditie, Soevereniteit).

In ITS zitten ook drie parlementsleden van het Vlaams Belang, zeven van het Franse Front National en twee Italianen van de neo-fascistische partij, onder wie de kleindochter van de dictator.

De PRM stapt uit de Europese extreemrechtse fractie omdat Alessandra Mussolini in een interview verklaard had dat 'Roemenen van criminaliteit een levenswijze maken'. Mussolini deed die uitspraak na de moord op een Italiaanse vrouw door een Roemeen.
(AFP)




 HIEROP VOLGT HET ARTIKEL VAN 14 NOVEMBER. DE UITERST RECHTSE FRACTIE BESTAAT NIET MEER!! :clap:



14/11/2007


Uiterst rechtse fractie in Europees Parlement ontbonden
BRUSSEL - De uiterst rechtse fractie in het Europese Parlement bestaat niet meer. Dat heeft de leiding van het halfrond woensdagmiddag officieel bekendgemaakt. De fractie, waartoe de drie leden van het Vlaams Belang behoorden, beschikte na het vertrek van de vijf verkozenen van de partij Groot Roemenië niet langer over voldoende leden.
De vijf Roemeense Europarlementsleden verlieten de groep als gevolg van de 'anti-Roemeense' uitlatingen van hun fractiegenote Alessandra Mussolini. Daardoor telt de groep nog slechts 18 verkozenen. Het reglement van het Europese Parlement bepaalt dat een fractie minstens 20 leden moet tellen.

De fractie Identiteit, Traditie, Soevereniteit werd begin dit jaar op de been gebracht. Ook voordien waren er aan uiterst rechtse zijde van het Europese halfrond reeds pogingen tot frontvorming geweest, maar de doorbraak kwam er pas na de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie.

Tirade Mussolini

Elf maanden later zijn het uitgerekend de Roemenen die de fractie ten grave dragen. De concrete aanleiding voor hun vertrek was een tirade van Mussolini, de kleindochter van de fascistische leider Benito Mussolini. In de nasleep van de moord op een Italiaanse vrouw in Rome opperde ze in een Roemeens blad dat Roemenen 'van de wet overtreden een levenswijze hebben gemaakt'.

De fractie ging echter sowieso onzekere tijden tegemoet. Later deze maand vinden in Roemenië Europese verkiezingen plaats en Groter Roemenië, dat reeds een herpositionering in het politieke landschap overwoog, deed het niet al te best in de peilingen.

Gevolgen

Tot de groep behoorden, naast het Vlaams Belang, ook het Franse Front National, het Roemeense Groter Roemenië, het Bulgaarse Ataka, het Oostenrijkse FPO en enkele Britse en Italiaanse leden. Deze Europarlementsleden worden opnieuw 'niet-ingeschreven' leden.

Dat betekent in concreto dat ze veel minder aanspraak kunnen maken op spreektijd, geen amendementen meer kunnen indienen in de plenaire vergaderingen en voor het onderlinge overleg geen beroep meer kunnen doen op de tolkdiensten. Ook de financiële werkingstoelages vanwege het parlement worden gekortwiekt en de groep kan niet langer aanspraak maken op fondsen van het parlement om bijeenkomsten buiten Brussel en Straatsburg te organiseren.



http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF14112007_063