PDA

Bekijk de volledige versie : Grote gezondheidskloof tussen arm en rijk in België


Margot Van Den Broeck
4th December 2007, 19:05
Er bestaat in België een grote gezondheidskloof tussen "rijken" en "armen". Mensen uit lagere inkomensgroepen hebben meer te kampen met chronische aandoeningen, handicaps, depressies en slaapstoornissen. Laaggeschoolden hebben minder gezonde jaren te leven en hun leven is gemiddeld ook vijf jaar korter.

Dat blijkt uit cijfers van het Jaarboek 2007 over Armoede en Sociale Uitsluiting dat donderdag werd voorgesteld door de Universiteit Antwerpen.

De verschillen in gezondheidstoestand tussen armen en niet-armen kunnen gedeeltelijk verklaard worden door een verschil in levensstijl. Armen roken vaker en gebruiken vaker te veel alcohol. Een andere oorzaak is dat armen dikwijls veel stress ervaren door de situatie waarin ze leven.

Medische kosten

Een van de uitdagingen uit het Jaarboek luidt dat de gezondheidszorg betaalbaar moet blijven. Liefst 17 procent van de armen zegt soms medische zorgen uit te stellen vanwege de kostprijs. De voorbije jaren zijn de medische kosten sterk toegenomen en de persoonlijke bijdragen (remgelden) en supplementen wegen zwaarder door. Bij de laagste inkomensgroepen, die de grootste zorgbehoeften hebben, kunnen de kosten voor gezondheidszorg daardoor oplopen tot een ondraaglijk deel van het huishoudbudget.

In Vlaanderen leeft 10,7 procent van de bevolking onder de armoedegrens, tegenover 11,3 procent vorig jaar. Voor heel België ligt dat cijfer op 14,7 procent (14,8 procent vorig jaar). Een alleenstaande leeft onder de armoedegrens als zijn netto-inkomen onder de 850 euro ligt. Bij een koppel ligt die grens op 1.233 euro, bij een alleenstaande ouder met twee kinderen op 1.315 euro. Opvallend is dat dit jaar in Vlaanderen 35,1 procent van de alleenstaande ouders onder de armoedegrens leeft, tegenover 27,6 procent vorig jaar.

Bij de Vlaamse werklozen zit een op de vijf onder de armoederisicodrempel, in Wallonië is dat het geval voor 35,8 procent van de werklozen. De laagste uitkeringen liggen nu nog onder de armoedegrens. Zo krijgt een alleenstaande met een leefloon 657,37 euro per maand, een bedrag dat 20 procent onder de armoedegrens ligt. Daarom pleiten de onderzoekers die het jaarboek hebben samengesteld er voor om die uitkeringen op te trekken tot een behoorlijk niveau en welvaartsvast te maken.

Huisvesting
Volgens de onderzoekers moet het sociale woningbestand dringend vergroot worden. Momenteel komen 180.000 personen in aanmerking voor een sociale huurwoning. Om de volledige doelgroep te huisvesten, is tegen het huidige tempo 155 jaar nodig.

De kosten voor wonen nemen een steeds grotere hap uit het gezinsbudget. Dat is vooral het geval bij financieel zwakkere gezinnen. Gezinnen die behoren tot de 10 procent laagste inkomens, besteedden in 2005 36,5 procent van hun huishoudbudget aan wonen. Bij de hoogste 10 procent was dat 19,3 procent van de inkomens. Door de hoge koopprijzen en de lange wachtlijsten in de sociale huisvesting, moeten de financieel zwakkeren het vaakst hun toevlucht zoeken tot de private huurmarkt.

Het Jaarboek is opgesteld door de Onderzoeksgroep "Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad" van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Het wordt gefinancierd door de Vlaamse regering. (belga/dm)

Bron : www.demorgen.be

Margot Van Den Broeck
14th February 2008, 14:36
Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) heeft een convenant ondertekend voor een betere opvang van verkeersslachtoffers. De minister deed dit samen met de organisaties Zebra, Ouders van Verongelukte Kinderen en het steunpunt Algemeen Welzijnswerk. De drie organisaties bundelen hun kennis en ervaring in het Steunpunt Verkeersslachtoffers, dat nu echt van start kan gaan.

Inzicht verwerven
Doel van het steunpunt is een beter inzicht te verwerven in de gevolgen van verkeersongevallen en betere informatie en opvang voor slachtoffers mogelijk te maken. Het ontstaan van het Steunpunt Verkeersslachtoffers is een gevolg van de Staten-Generaal voor een betere opvang en begeleiding van verkeersslachtoffers van vorig jaar die resulteerde in 214 aanbevelingen.

Minister Vanackere wijst erop dat de nazorg bij ongevallen erg belangrijk is, want dagelijks zijn dertig jonge mensen slachtoffer van een ongeval.

Website
Om de opvang van verkeersslachtoffers te verbeteren wordt er onder meer een website ontwikkeld waar verkeersslachtoffers en hulpverleners informatie kunnen vinden over de verschillende facetten van de problematiek, de hulpmogelijkheden en de procedures. Er worden ook concrete instrumenten ontwikkeld waar verkeersslachtoffers en hun naasten gebruik van kunnen maken. Belangrijk is dat niet enkel de rechtstreekse betrokkenen van het ongeval, maar ook de directe omgeving geconfronteerd worden met de gevolgen ervan.

Samenwerking
De partners die het convenant ondertekenden zullen ook werk maken van een samenwerking tussen de medische wereld, politie, justitie, hulpverlening, revalidatie, onderwijs, werk en mobiliteit.

Draaiboek
Volgens slachtoffers van een verkeersongeval is het momenteel niet makkelijk om de weg te vinden naar de juiste organisaties. Slachtoffer van een verkeersongeval Pieter was op zoek naar een lotgenotenorganisatie, maar vond het niet makkelijk om er een te vinden. Steunpunt Verkeersslachtoffers zal daarom een draaiboek maken voor gezinnen waar iemand verkeersslachtoffer werd, of een checklist samenstellen van een verzekeringsdossier. Het steunpunt wil ook aandacht besteden aan de veroorzaker van een ongeval.

540 doden
Minister Vanackere herinnerde aan het belang van opvang van verkeersslachtoffers omdat er in 2006 nog 42.414 slachtoffers vielen in het verkeer, waarvan 540 met dodelijke afloop. (belga/ka)

Ik vind dit een goed initiatief. Ook de psychologische gevolgen van een ongeval moeten voldoende aandacht krijgen en er moet ook de nodige behandeling voor zijn. Het is ook goed dat er een speciale organisatie is(Zebra) om kinderen, die het slachtoffer werden van een verkeersongeval, op te vangen. Omdat de zorg die zij nodig hebben toch wel aangepast moet zijn.

Bron : site van het laatste nieuws
Donderdag 14 februari 2007