PDA

Bekijk de volledige versie : Te veel of te weinig slaap verhoogt de kans op overlijden.


Valerie De Cock
2nd December 2007, 22:02
WASHINGTON - Te veel of te weinig slaap verhoogt de kans op overlijden gevoelig. Dat blijkt uit een studie in Groot- Brittannië waarvan de resultaten zaterdag zijn voorgesteld in de Verenigde Staten.

Een vermindering van de slaapduur bij mensen die normaal 6, 7 of 8 uur slapen leidde tot een verhoging met 110 procent van de kans van cardiovasculair overlijden, zegt dokter Jane Ferrie van de factulteit geneeskunde van het College London, die de studie leidde. Omgekeerd heeft een teveel aan slaap bij mensen die normaal 7 of 8 uur slapen ook geleid tot een verhoging met 110 procent van de kans op overlijden, maar wel om andere redenen dan cardiovasculaire, stelt Ferrie. Aan de studie namen
10 308 35- tot 55 jarigen deel tussen 1985 en 1993, zonder rekening te houden met sociodemografische factoren en bestaande gezondheidsproblemen. "De conclusies van onze studie tonen aan dat 7 of 8 uur slapen per nacht ideaal is voor de gezongheid van een volwassens", besluit Ferrie. De studie toont ook aan dat een verlenging van de slaapduur bij mensen die normaal maar 5 of 6 uur slapen, waarschijnlijk een heilzaam effect heeft op hun gezondheid. Maar mensen die al 7 of 8 uur slapen, moeten vermijden dat ze langer slapen om hun kans op overlijden niet te vergroten, denadrukt Ferrie.

Bron: De Zondag van 2 december 2007