Bekijk de volledige versie : Rookvrije cafés en restaurants ramp voor het milieu
BjornBlommé
2nd December 2007, 14:45
inds de pubs en restaurants in Engeland op 1 juli rookvrij werden, is de lucht er een heel stuk aangenamer. Maar of deze maatregel ook een pluspunt is voor het milieu, is volgens de Sunday Telegraph twijfelachtig.
Integendeel, de uitstoot van CO2, die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, is erdoor toegenomen. Voetbalster Johan Cruijff stelde al jaren geleden vast dat "elk voordeel een nadeel heeft" en dat lijkt ook te gelden voor het rookverbod in eet- en drankgelegenheden. Want volgens berekeningen door specialisten zal de door elke niet-roker toegejuichte beslissing om de sigaret te bannen uit de cafés een zeer bedenkelijk neveneffect hebben: er komen duizenden tonnen CO2 meer door in de atmosfeer terecht
bron: http://www.gva.be/nieuws/in_de_rand/
Volgens het onderzoek zullen de verwarmingsinstallaties op de "rookpatio" ervoor zorgen dat de huidige 22.000 ton broeikasgassen oplopen tot maar liefst 282.000 ton (dit staat gelijk aan de uitstoot van een jumbojet die 171 keer rond de aarde vliegt). Roken is schadelijk voor de mens. Niet roken is schadelijk voor de wereld. Wat een contradictie. De rokers krijgen geen enkele kans om aan hun verslaving te werken en de niet rokers krijgen er een heleboel CO2 bovenop. Ik ben persoonlijk voorstaander voor het "stickersysteem". Hierbij plakt een caféuitbater een sticker op de deur met als boodschap "Hier wordt gerookt" of "Hier wordt niet gerookt". Zo wordt zowel de roker als de niet-roker gelijk behandeld. Ik vind persoonlijk dat je "de sigaretten" niet kunt verbannen in deze samenleving. Zoals uit dit onderzoek blijkt, is het ook voor het verder bestaan van de wereld het best dat de sigaret blijft bestaan.
wim leenaerts
2nd December 2007, 21:13
de verwarmingsinstallaties op de "rookpatio"
Verwarmingsinstallaties!? Ne warme jas aandoen ja!
Als ze dan per se hun longen willen verpesten en de lucht willen vervuilen, moeten ze maar een warme jas aandoen...
BjornBlommé
2nd December 2007, 23:59
De verwarming moet ook in de rookpatio minimum 15°C aangeven. Vroeger werd dit natuurlijk "warmgestookt" door de rook van de sigaretten. Een extra trui aandoen lijkt me ook vrij logisch maar ik denk dat een klant het niet graag koud gaat hebben dus de uitbaters zijn zowat verplicht om heel het café/restaurant warm te stoken. Als je de cijfers bekijkt kunnen we concluderen dat er DRINGEND een alternatief moet komen. Misschien iedereen gezellig dicht tegen elkaar om zo lichaamswarmte uit te wisselen? Zo blijft het sociale contact natuurlijk bestaan. :p
BjornBlommé
11th January 2008, 22:01
Op tien jaar tijd is het smelten van het ijs langs de kusten van de Zuidpool met 75 procent versneld. In 2006 smolt 192 miljard kubieke meter ijs, voldoende om heel Nederland 4,6 meter onder water te zetten. Dat blijkt uit een studie die zondag in het vakblad Nature Geoscience verschijnt.
De afsmelting doet zich vooral voor in de dalen van de gletsjers in het westen van het continent (132 miljard kubieke meter met een foutenmarge van 60 miljard) en het Antarctische schiereiland (60 miljard kubieke meter met foutenmarge van 46 miljard), zo stelden Eric Rignot van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA en zijn team van internationale wetenschappers vast.
_________________________
De Noordpool staat model voor de rest van de aarde. Het smelten van de metersdikke, maar toch fragiele ijslaag, is een voorbode van wat op termijn ook met de ijskap op Groenland, de gletsjers in de Himalaya en wellicht zelfs met de Zuidpool zou kunnen gebeuren. Dit is een ‘worst case scenario', maar wél een scenario om in het achterhoofd te houden. De gletsjers die ook wel de watertorens van Azië worden genoemd, zijn van groot belang voor de watervoorziening van miljarden mensen. Bovendien stijgt de zeespiegel wanneer smeltwater van landijs met grote hoeveelheden in de oceanen komt. Nederland kan geld vrijmaken voor bedijking, maar een land als Bangladesh dat nu al zo geteisterd wordt door overstromingen, zou volledig onder water verdwijnen.
Vorige maand waarschuwde het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat er binnen tien jaar geen weg meer terug is als de mens niet snel zijn houding verandert ten aanzien van opwekking en verbruik van energie, want daar draait het allemaal om. Maar hoe? Kernenergie uit de ban doen, zoals staatssecretaris Van Geel en minister Bot eerder deze week bepleitten? Kernenergie heeft als voordeel dat bij de opwekking ervan geen broeikasgassen vrijkomen. Nadeel is dat er nog steeds geen goede, veilige oplossing is voor het kernafval. Andere duurzame energiebronnen zoals waterkracht, zonne-energie en windenergie hebben deze nadelen niet. Dus aarzel niet langer zou ik zeggen!
wim leenaerts
12th January 2008, 11:56
Wat ook zou helpen is niet meer met dieselwagens rijden.
BjornBlommé
22nd April 2008, 17:22
Een aanpassing van het Europese emissierechtensysteem zal de elektriciteitsprijzen met 30 tot 50 procent verlagen. Dat berekende IFIEC, de federatie van grote Europese energieverbruikers, aldus De Tijd in zijn online-editie. De 55 tot 83 miljard euro die Europese consumenten kunnen besparen, gaat ten koste van de winst van elektriciteitsbedrijven
In het plan worden uitstootrechten gratis toegekend in functie van de werkelijke productie in plaats van rekening te houden met de historische productie. Dat vermijdt de zogenaamde windfall profits. Bij de toekenning zouden producenten ook aangezet worden om bij voorkeur centrales in te zetten die minder CO2 uitstoten. Eurelectric, de federatie van Europese stroomproducenten, is tegen het voorstel van IFIEC. Eurelectric vindt dat alle elektriciteitscentrales op dezelfde manier moeten worden behandeld.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/249991/2008/04/21/Miljardenstrijd-om-CO2-rechten.dhtml
_______________________________________________
Fantastisch maar niet te realiseren. De Europese Commissie danst teveel naar de pijpen van de multinationals en wij betalen de rekening. Europa heeft ons nog niet veel voordelen opgeleverd als consumenten, maar multinationals verdienen fortuinen op onze kap. Hoog tijd dat de Europese burgers dit gaan beginnen inzien. Als we de multinationals nog wat vrij spel geven dan wordt de klok vijftig jaar terug gedraaid voor de werkende burger, dat kan nooit de bedoeling geweest zijn van deze unie.
BjornBlommé
22nd April 2008, 17:24
De Zuidelijke Poolzee is - tegen de opwarming van de Aarde in - duidelijk afgekoeld. Dat meldt het Alfred Wegener Instituut voor Polair en Oceanografisch Onderzoek in Bremerhaven. Een expeditie naar Antartica van februari tot april leerde dat de diepzee rond Antartica kouder wordt. Tegelijk toonden satellietbeelden de grootste uitdijing van de ijsmassa die ooit tijdens de zomer op de Zuidpool werd gemeten.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/250781/2008/04/21/Zee-rond-Antartica-wordt-kouder.dhtml
_____________________________
Volgens mij al een positief aspect in de donkere dagen van de global warming. Hopelijk heeft de Zuidelijke Poolzee zijn effecten op de rest van de wereld. Misschien moeten we hier op verder bouwen om zo verdere opwarming tegen te gaan?
BjornBlommé
22nd April 2008, 17:35
Je kan hem moeilijk een volwassen auto noemen. Officieel wordt hij bij de quads, een brommer op vier wielen gerekend. Brommen doet deze Reva niet. Eerder zoemen, want je rijdt puur elektrisch. Best handig in de stad, een hele uitdaging op de snellere wegen. Hij is bijzonder milieuvriendelijk, maar helaas ook hopeloos duur.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/223243/2008/04/21/Reva-ElectriCity-car-nog-te-duur-voor-doorbraak.
__________________________________________
er is al heel wat verbetering op komst maar je moet er als doodgewone mens diep voor in je zakken tasten. 10 jaar geleden is er een auto op de markt gebracht die reed op waterstof. Wat is hiermee gebeurt? Misschien moet de overheid ook maar eens wat geld ophoesten om dergelijke alternatieven te steunen. Als je dit concept beter uitwerkt en het financieel aantrekkelijk maakt naar de buitenwereld toe heb je gegarandeert een groot succes. Laat ons hopen dat dit ooit verwezenlijkt wordt
s5050033
22nd April 2008, 17:36
Ik vind het stickersysteem niet zo'n goed idee. Ik vind niet dat de niet-rokers en de rokers dan gelijk worden behandeld. We moeten het stoppen met roken blijven promoten. De aarde warmt sowieso op, of we nu gaan roken of niet. Zelfs al vervuilt de mens niks meer op aarde, dan warmt de aarde nog steeds op.(waarmee ik niet wil zeggen dat we niks moeten doen aan de vervuiling natuurlijk, integendeel!!)
Maar, dus aan alle rokers, laat dit geen reden zijn om niet te stoppen met die slechte gewoonte.
BjornBlommé
22nd April 2008, 17:38
Op de rivier de Dijle drijft vanochtend een grote olievlek. Die bevindt zich momenteel ter hoogte van de sluis aan de Molenstraat in Rotselaar, maar zou zich uitstrekken over verschillende honderden meters. De brandweer van Leuven is ter plaatse om het goedje in te dammen en op te ruimen. Over de oorzaak van de vervuiling is nog niets bekend.
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/251361/2008/04/22/Grote-olievervuiling-op-de-Dijle-in-Rotselaar.dhtml
______________________________________________---
Ik ben eens benieuwd wie hier de dader van is. Op het nieuws zeiden ze op een vrij grappig toontje dat de dader een fikse boete mag betalen. Ook vond ik het wel grappig om te zien dat de gemeentewerkers van Rotselaar gedurende 4u een soort detergent op het water aan het spuiten waren. Is er hiervoor geen andere oplossing? Bijvoorbeeld het afscheppen van de bovenste laag van het water? Ik vind het jammer dat er zoveel gedumpt wordt in rivieren en dergelijke. Vervuiling ligt ook aan de basis van global warming.
BjornBlommé
22nd April 2008, 17:45
De maand maart gaat de geschiedenis in als de tweede warmste maand maart ooit op Aarde. In de Verenigde Staten noteerde men zelfs de warmste maart sinds de start van de metingen in 1895.
De Amerikaanse KMI zegt wel dat in 2002 exact dezelfde gemiddelde temperatuur werd gemeten in maart. De hoofdschuldigen hiervoor zijn volgens specialisten de gassen die voortkomen uit industrie en transport.
Wereldwijd werd een gemiddelde genoteerd van 4,9 graden, dat is 3,2 graden warmer dan de gemiddelde temperatuur van de twintigste eeuw
www.gva.be
______________________________________________________
Best zware cijfers. Volgens het artikel zijn deze te danken aan de gassen die voortkomen uit industrie en transport. In ee nander artikel op deze site las ik dat er in België alleen al 5.000.000 auto's zijn. Dan verbaasd het me niet dat deze cijfers naar voren komen. Tegenwoordig trekt niemand zich iets aan van cijfers. Er komt een tijd dat we met onze neus in de feiten gegooit worden. Ik ben eens benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Veel mensen denken "och dat gebeurt pas over duizende jaren". Maar toch zijn er al veel gevolgen te bespeuren. Meer en zwaardere orkanen, de ijskappen smelten sneller enz enz enz. It's time for action!
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.