PDA

Bekijk de volledige versie : Bijna 200 discriminatiedossiers op basis van handicap in 2006


Smits.Diede
1st December 2007, 11:19
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) heeft in 2006 192 dossiers geopend over mogelijke discriminatie op grond van handicap. De meeste klachten gaan over de moeilijke toegang tot goederen en diensten. Dat laat het CGKR weten naar aanleiding van haar studiedag over de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor personen met een beperkte mobiliteit op maandag 3 december.

12 procent
De 192 klachtendossiers in 2006 over discriminatie op grond van handicap maken 12 procent uit van het aantal meldingen bij het Centrum. De cijfers stijgen elk jaar, laat het CGKR weten.

Van de klachten op grond van handicap gaan de meeste over moeilijkheden bij het aanbod en de toegang tot goederen en diensten. De meeste problemen zijn er bij de toegang tot openbare en privé-diensten en het openbaar vervoer.

Werk
Meer dan een kwart van de meldingen (27 %) heeft te maken met problemen bij het zoeken naar werk. Beledigingen, pesterijen en intimidatie op grond van handicap vormen 6 procent van de dossiers. Het Centrum onderzocht alle meldingen in het kader van de antidiscriminatiewet. Vaak willen de indieners van de klacht geen gerechtelijke stappen ondernemen, maar wel een oplossing of advies van het Centrum.

Pijnpunten
Een van de pijnpunten is volgens het Centrum dat de wetgeving enkel nieuwbouw en grootschalige renovaties viseert en niet de bestaande gebouwen. Er is daarnaast een manifest gebrek aan coherentie en samenwerking tussen de verschillende overheidsniveaus, zegt het CGKR. Ook op vlak van brandveiligheid moet er snel beterschap komen. "Procedures en regels voor evacuatie van mensen met een beperkte mobiliteit bestaan gewoon niet, wat uiteindelijk leidt tot een voortdurend gevoel van onveiligheid", klaagt het CGKR aan.

Aanbevelingen
Het Centrum doet verschillende aanbevelingen. Zo moet de bestaande regelgeving op vlak van toegankelijkheid systematisch worden nageleefd, gecontroleerd en gesanctioneerd. "Bestaande gebouwen, met voorrang voor gebouwen met een openbare functie, moeten worden gescreend en stapsgewijs toegankelijk gemaakt", meent het Centrum. Voorts moet er meer vorming komen over toegankelijkheid en nog meer sensibilisering. Het CGKR wijst er ook op dat de overheidsniveaus beter moeten samenwerken. (belga/mvl)

Bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_674652.html?wt.bron=hlnBottomArtikels