PDA

Bekijk de volledige versie : Derde wereld grootste slachtoffer van spam


Pieterjan
1st June 2005, 19:42
Derde wereld grootste slachtoffer van spam

13:52:04

BRUSSEL - Spam is lastig voor iedereen, maar de ongewenste commerciële e-mails raken vooral de Derde wereld hard. Dat is de conclusie van het 32-pagina's tellende rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) over de economische gevolgen die landen ondervinden van spam.

Volgens het rapport zijn de gevolgen van spamverkeer voor landen met weinig middelen erger dan voor de rijkere samenlevingen. De overlast is voor beiden dezelfde, maar veel ontwikkelingslanden beschikken over een weinig geavanceerd netwerk en zijn bijgevolg minder goed in staat om de massale toevloed aan spam te verwerken.

Aangezien in ontwikkelingslanden de beschikbare bandbreedte meestal beperkt is, raken de netwerken al snel overbelast. Daardoor moeten internetgebruikers en bedrijven het vaak zonder stellen. De middelen die in het Westen worden aangewend om spam te bestrijden, zoals spamfilters, zijn voor de arme landen bovendien nagenoeg onbetaalbaar.

Ook de gebrekkige scholing van de internetspecialisten in de Derde wereld maakt dat de machines er een gemakkelijke prooi vormen voor spammers. Daarnaast bestaat het risico dat mensen in die landen door alle mistoestanden genoeg krijgen van internet en het wereldwijde web de rug toekeren. Dat zou de digitale kloof tussen arm en rijk alleen nog maar groter maken.

Overheden moeten daarom zo snel mogelijk spam verbieden, raadt de Oeso aan. Internetaanbieders moeten spamfilters installeren om spam zoveel mogelijk bij de bron te stoppen en meer landen moeten task forces inrichten, die op deze vormen van cybermisdaad inspelen, aldus het rapport. De organisatie pleit voorts voor meer campagnes die gebruikers moeten wijzen op de gevaren van spam en het nut van antivirusprogramma's, om zo de verspreiding tegen te gaan.

Hier kan je het oeso rapport lezen: http://www.oecd.org/dataoecd/5/47/34935342.pdf

01/06/2005 - belga - llc