PDA

Bekijk de volledige versie : EU wil langzaam brandende sigaretten


Barst
29th November 2007, 23:05
EU wil langzaam brandende sigaretten


BRUSSEL - Als het aan de lidstaten van de Europese Unie ligt worden sigaretten binnenkort uitgerust met langzaam brandend papier, waardoor ze snel uitgaan als ze worden vergeten en dus minder schade aanrichten.


De nieuwe sigaret wordt mogelijk al begin volgend jaar ingevoerd, afhankelijk van de snelheid waarmee de tabaksindustrie zich weet aan te passen. In de Verenigde Staten en Canada worden al langzaam brandende sigaretten verkocht, met als gevolg een daling in het aantal dodelijke branden in woningen veroorzaakt door sigaretten die op de grond zijn gevallen of onbeheerd worden achtergelaten. Uit Amerikaans onderzoek zou blijken dat brandende sigaretten de belangrijkste oorzaak zijn van dodelijke branden in woningen.

Volgens de Europese Commissie vallen bij brand veroorzaakt door sigaretten in veertien lidstaten van de EU jaarlijks tot 520 doden en 1.600 gewonden. Onbeheerd achtergelaten sigaretten zijn daarnaast ook een belangrijke oorzaak van bosbranden in Zuid-Europese landen.


Blog DS, 29-11-2007

Steven Willemsens
30th November 2007, 13:19
Dit hadden ze al veel langer mogen invoeren. Hoeveel bosbranden, afbranden van huizen, enz. zou men zo al kunnen voorkomen hebben. Men zegt toch dikwijls dat rokende mensen zomaar hun sigaret in de natuur weggooien. In zeer droge gebieden kan dat kleine peukje rampzalige gevolgen hebben.

Voor de roker zelf, zit er zelfs iets positiefs in. Als je je sigaret vergeet in de asbak, gaat ze vanzelf uit. Je kan ze dus terug aansteken en verder roken. Zo kan je besparend roken. Hoeveel obers zijn er niet die vlug een sigaret aansteken, aan een tafel geroepen worden en hun sigaret laten "opdoempen".

Of je er dan ook trager van sterft blijft wel een vraagteken .

Robbert Schroeven
30th November 2007, 17:37
@ steven: u spreekt uit ervaring? :D

Het is inderdaad een heel goed idee. Maar hoelang zou het idee er al zijn? Hoeveel branden zouden er ondertussen vermeden kunnen worden?
We zullen er maar niet te veel over nadenken.

Een andere optie om al die branden tegen te gaan is stoppen. Maar ik vermoed dat dat net ietsje moeilijker is. Ik heb zelf de grootste moeite om te stoppen met passief roken :D