PDA

Bekijk de volledige versie : Slik ik die rommel voor niks?!


Barst
28th November 2007, 23:43
’Richtlijn cholesterolpil door fabrikanten beïnvloed’


De Nederlandse huisartsen bekijken of de richtlijn voor het voorschrijven van een cholesterolpil moet worden herzien. Die zou beïnvloed zijn door de fabrikanten.


Een artsenrichtlijn voor het behandelen van patiënten met een verhoogd risico op hartproblemen is sterk beïnvloed door de farmaceutische industrie, zegt huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) bevestigt dat er in de richtlijn passages staan die vragen oproepen. Komende week wordt besproken of de richtlijn moet worden herzien.

In de richtlijn Cardiovasculair Risicomanagement is volgens Van der Linde zonder wetenschappelijk bewijs de grenswaarde voor het voorschrijven van cholesterolverlagers verlaagd. De huisarts zegt dat cardiologen ’ongehoord sterke druk’ hebben uitgeoefend binnen de werkgroep die de richtlijn opstelde. Betrokken werkgroepleden ontkennen. Het verlagen van de grens voor behandeling leidt tot een sterke toename van het aantal patiënten dat cholesterolverlagers krijgt voorgeschreven.

Het NHG maakt gewoonlijk zelf richtlijnen voor huisartsen. Voor het eerst werkte het genootschap mee aan een richtlijn voor zowel huisartsen als specialisten. „Dat heeft geleid tot compromissen”, zegt Lex Goudswaard, hoofd richtlijnontwikkeling bij het NHG. In de richtlijn wordt een cholesterolpil genoemd waarvan tot dusver in studies niet is aangetoond dat die leidt tot een lagere sterfte.

Deze pil, Crestor van fabrikant AstraZeneca, is op aandrang van cardiologen en internisten in de richtlijn opgenomen, overigens met de toevoeging dat er nog geen hard bewijs is voor de effectiviteit. Goudswaard: „Crestor had bijvoorbeeld veel kritischer beoordeeld moeten worden. Je kunt je ook afvragen waarom er in de richtlijn middelen staan die niet beter zijn, maar wel veel duurder.”

Van der Linde is bezorgd over de onafhankelijkheid van de behandelstandaarden. Hij uitte die zorg tijdens het jaarcongres van het NHG in Maastricht. In juni maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg bekend dat veel behandelrichtlijnen onder invloed staan van de industrie, omdat er vrijwel geen medisch expert is te vinden zonder een (financiële) relatie met fabrikanten. Medisch opinieleiders worden door bedrijven gerecruteerd als consultant of uitgenodigd tegen betaling zitting te nemen in adviesraden voor nieuwe geneesmiddelen. Dezelfde artsen worden vaak gevraagd in commissies die richtlijnen opstellen.

Volgens Van der Linde is de richtlijncommissie voorbijgegaan aan de uitkomsten van een studie van fabrikant Pfizer waarin het eigen middel Lipitor werd vergeleken met een goedkope, veel lager gedoseerde cholesterolverlager. Deze studie liet zien dat een sterkere daling van LDL (het ’slechte’ cholesterol) geen enkele preventieve werking had op hart- en vaatproblemen.


Trouw, 29-11-2007