PDA

Bekijk de volledige versie : Topberaad Kosovo is definitief mislukt


Barst
28th November 2007, 17:45
Topberaad Kosovo is definitief mislukt


Baden, 28 nov. De onderhandelingen tussen Serviërs en Kosovaren over de toekomst van Kosovo, die 3,5 maanden geleden begonnen onder bemiddeling van een internationale trojka, zijn definitief mislukt. Dat zei vandaag, na een afsluitend gesprek, de Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger, lid van de trojka.
De Servische president Boris Tadic na de persconferentie waarin het mislukken van het overleg werd bekendgemaakt.


Servië legde gisteren in het Oostenrijkse Baden, nabij Wenen, zijn laatste aanbod op tafel; het werd evenwel direct afgewezen.

Servië bood Kosovo volledig zelfbestuur. Het zou zijn eigen staatssymbolen als vlag, staatswapen en volkslied kunnen krijgen, het zou toegang kunnen krijgen tot alle internationale politieke en economische organisaties, behalve tot de VN, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking OVSE en de Raad van Europa.

Het zou ook zijn eigen culturele en economische vertegenwoordigingen in het buitenland mogen hebben. Kosovo zou gedemilitariseerd worden; een gendarmerie zou verantwoordelijk worden voor het handhaven van de orde. Alleen het buitenlands beleid, de grensbewaking en de bescherming van het Servisch cultureel erfgoed zouden in Servische handen komen.

De Kosovaren wezen het voorstel van de hand, ook al bevatte het enkele concessies, zoals de eigen staatssymbolen.

Op 10 december brengt de trojka VN-chef Ban Ki-moon verslag uit. Daarna, zo zei gisteren de toekomstige premier van Kosovo, Hashim Thaçi, zal Kosovo pas iets ondernemen na overleg met de VS, de EU en de NAVO. De huidige Kosovaarse premier, Agim Çeku, zei dat Kosovo „voor maart volgend jaar onafhankelijk zal zijn”.

De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, zei dat de Serviërs 500 amendementen hebben ingediend op het plan van de vroegere VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari en dat de Kosovaren niet één daarvan hebben aanvaard, en ook geen amendementen hebben ingediend op de voorstellen van Belgrado. „Ze wilden niet onderhandelen. Ze hebben zich gedragen alsof hun onafhankelijkheid al verzekerd was.” Het door Servië verworpen plan van Ahtisaari opende de weg naar onafhankelijkheid voor Kosovo onder internationaal toezicht, met garanties voor de veiligheid en de rechten van de Serviërs in Kosovo.

De Serviërs dreigden gisteren met een economische en reisboycot als Kosovo zich eenzijdig onafhankelijk verklaart. Een diplomaat zei dat dan de grens dichtgaat voor mensen en goederen uit Kosovo en dat Servië alle leveranties aan Kosovo, inclusief die van stroom, zal staken.


NRC, 28-11-2007

Stef.Berghmans
28th November 2007, 20:22
Vreemde situatie daar in Kosovo, een beetje zoals de Vlamingen hier ;)

Maar om een beetje serieus te blijven; de vader van mijn vriendin is afgelopen weekend terug thuisgekomen na 4 maanden Kosovo met de KFOR.

Hij zei dat het een heel mooi land is maar dat je de spanningen altijd en overal wel voelt. De sfeer is er heel grimmig . Zeker nu met de verkiezingen. De Kosovaren willen een onafhankelijke staat aangezien ze toch niets te maken hebben met de Serviërs (volgens henzelf dan).

Een volledige onafhankelijkheid is volgens mij voor de Kosovaren het beste, hoewel ik natuurlijk niet alles weet over de zaak. Er zijn immers nog zoveel "regio's" die een onafhankelijke staat opeisen (Tsjetsjenië, Koerden, ...).

s5052345
4th December 2007, 15:39
Zeer jammer en betreurenswaardig

Dit land kampte en kampt nog altijd met economische en sociale problemen en dan komt het er nog eens bij dat die gesprekken mislukken. Ik vond dit een mooie kans voor het land om terug wat op te klimmen in de economie maar nu zal het nog wel wat langer duren :(