PDA

Bekijk de volledige versie : Ook Fifi te dik...


Barst
31st May 2005, 01:27
Ook huisdieren moeten afvallen


Ruim een kwart van de honden en katten is te dik. Gemiddeld wegen ze 20 procent en soms zelfs 30 procent meer dan hun ideale gewicht.


Net als mensen eten veel huisdieren te veel en bewegen ze te weinig. Dikke beesten worden niet alleen futloos en saai, ze hebben ook meer last van kwalen en kunnen eerder overlijden. Vandaar dat dierenartsen en speciaalzaken de Week van het huisdier (tot en met zondag) dit jaar besteden aan goede voeding.

Er gaat geen dag voorbij dat dierenarts Leen den Otter niet een te dik dier op zijn behandeltafel krijgt. Afgelopen week nog een hond die onder narcose moest en de dagen ervoor extra was verwend. ,,Overvoeden gebeurt met de beste bedoelingen'', weet hij. ,,Door iets extra's te geven doe je iets aardigs. Oma's doen hetzelfde. Als ik mijn kinderen na een logeerpartij ophaal, krijg ik ook een tas snoep mee.''

Overgewicht levert gezondheidsrisico's op. Zo zien dierenartsen een stijging van het aantal katten met suikerziekte, die dan twee keer per dag moeten worden ingespoten met insuline. Vette papegaaien hebben eerder hartproblemen en dikke honden krijgen relatief vaker last van tumoren of zwakke gewrichten. Volgens Den Otter is een speciale voorlichtingsweek geen overbodige luxe. ,,Het beeld van wat een normaal beest is, is veranderd. Bij honden en katten moet je de ribben kunnen zien, of tenminste voelen. Maar is dat het geval dan vraagt de eigenaar of ik zijn dier ook zo mager vind.''

Dierenartsen, asiels en speciaalzaken geven deze week extra voorlichting over overgewicht. Dat kunnen simpele bewegingstips zijn: vaker met je beest gaan lopen, een groter konijnenhok, of etensbrokjes door de kamer strooien, zodat hond of kat actief moet zoeken. Maar er bestaan ook allerlei vermageringsdiėten en lightproducten. Gewoon minder of gezonder eten geven is voor veel mensen moeilijk, zegt dr. Richard Nap, diergeneeskundige en voedingsspecialist.

,,Het is heel leuk om je dier te belonen. Daar hebben mensen hem ook voor. Je kunt onmogelijk zeggen dat dit niet meer mag. Wel kunnen mensen een deel van die aandacht omzetten in activiteiten met hun dier. Ze moeten beseffen dat huisdieren maar weinig eten nodig hebben.'' Overigens bieden dierenartsen ook speciale afslankprogramma's, als stok achter de deur.


Trouw, 31-05-2005