PDA

Bekijk de volledige versie : Comazuipen


Barst
27th November 2007, 19:26
Glas is altijd vol


> Nederlandse jongeren drinken zich in coma > Ook in België komt 'binge drinking' vaker voor > Alcohol is in onze cultuur 'te' normaal


Het gaat niet goed met de feestvierende jeugd in Europa. Die zit almaar jonger aan de drank, met alle gevolgen van dien. In Nederland worden steeds meer kinderen tussen de 12 en 15 jaar opgenomen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging, niet alleen tijdens het weekend, maar ook in de week.

Het Nederlandse televisieprogramma Zembla zond vorig weekend een reportage uit van de speciale alcoholkliniek voor kinderen in Delft, die begin dit jaar werd opgericht en waar de jonge alcoholpatiëntjes medisch worden onderzocht. In de aflevering was onder meer het verhaal te zien van de 13-jarige Jimmy, die op een namiddag in coma raakte nadat hij een liter Safarilikeur had gedronken. Volgens de Nederlandse kinderarts Van der Lely is 'comazuipen' zo problematisch dat 'het wachten is op de eerste jongere die zich dood drinkt'.

Ook in Groot-Brittannië en de Scandinavische landen neemt het fenomeen stilaan dramatische vormen aan. Het aantal Britse 15- tot 16-jarigen dat door alcoholmisbruik in het ziekenhuis belandt, is de afgelopen vijf jaar met twintig procent gestegen.

Moeten we bang zijn dat het fenomeen van comazuipen ook naar onze contreien overwaait? Of is het misschien al zo ver?

Volgens een rondvraag van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) begin 2007 bij enkele spoeddiensten blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat er nu meer jongeren met alcoholintoxicatie op de spoeddiensten terecht komen. Marc Sabbe, diensthoofd spoedgevallen in het UZ Gasthuisberg in Leuven, laat echter een heel ander geluid horen.

Sabbe trok vorig jaar al aan de alarmbel omdat hij steeds meer minderjarigen met een alcoholvergiftiging op de spoeddienst kreeg. Een cijfer kon hij er niet op kleven, maar volgens Sabbe ving hij gelijkaardige signalen ook bij andere collega's op.

Dokter Ansoms, hoofdgeneesheer van de psychiatrische kliniek van de Broeders Alexianen in Tienen en bekend alcoholismespecialist, treedt hem bij. 'Het fenomeen (van comazuipen, red.) bestaat inderdaad ook bij ons', zegt hij. 'Alleen gebeurt het nog minder vaak dan in Nederland en is het minder bekend.'

Redenen tot ongerustheid zijn er volgens alcoholspecialisten en preventiewerkers genoeg. Zo hangt comazuipen samen met het fenomeen van binge drinking - het overmatig drinken op korte tijd om in een roes te komen - dat uit Groot-Brittannië komt overgewaaid. Vooral in het studentenmilieu is binge drinking doodnormaal. Een grootschalig onderzoek van de VAD in het Antwerpse studentenmilieu wees onlangs nog uit dat een op de tien mannelijke studenten duidelijke tekenen van problematisch alcoholgebruik vertoont. Ongeveer een op de zes studenten doet eens per week aan binge drinking. Uit internationaal onderzoek bleek ook al dat de Belgische studenten tot de zwaarste drinkers van de wereld behoren.

Even verontrustend volgens specialisten is de leeftijd waarop jongeren met alcohol in contact komen. Vroeger was dat zestien jaar, nu niet zelden twaalf jaar of zelfs nog jonger. Volgens de VAD heeft 63 procent van de Vlaamse kinderen voor de leeftijd van twaalf jaar al alcohol gedronken.

Hoe komt het dat kinderen zo jong met alcohol in contact komen? Alcohol is in onze volwassenencultuur, in tegenstelling tot andere drugs, volledig sociaal aanvaard. Je ziet het overal opduiken, ook in bijzijn van kinderen: op recepties, op oudejaarsavond, verjaarsdagfeestjes... Als die kinderen hun ouders zien drinken, is het niet abnormaal dat ze uit nieuwsgierigheid eens vragen of ze aan het glas van papa of mama mogen nippen. Ouders zien daar vaak geen graten in. Velen denken zelfs dat je op die manier je kind verantwoord leert drinken.

Een gevaarlijk idee, zegt de VAD. Ook volgens dokter Stan Ansoms schuilt in die verkeerde perceptie een grote dreiging. 'We leven in een Bourgondisch land, met normen die misschien wat te los zijn, zeker voor jongeren', besluit hij.

De cijfers lijken hen te steunen. 40 procent van de kinderen die voor hun dertiende al (regelmatig) alcohol dronk, ontwikkelt vroeg of laat als volwassene een alcoholprobleem. Dat komt omdat de hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. Hoe jonger je alcohol drinkt, hoe schadelijker de gevolgen voor de hersenen. Alcohol verstoort ook het hormonale evenwicht, dat belangrijk is voor de botontwikkeling en seksuele ontwikkeling.

Willen we voorkomen dat onze jongeren geconfronteerd worden met alsmaar risicovollere drinkpatronen, zoals in Nederland en Groot-Brittannië, moeten we daarom - aldus specialisten - iets doen aan de losse houding die bij volwassenen heerst tegenover alcohol. Ook moeten we de leeftijd waarop minderjarigen beginnen te drinken zolang mogelijk uitstellen.

Om aan de ouders duidelijk te maken dat kinderen en alcohol niet samengaan, maakte de VAD een spotje met enkele ludieke, maar ook confronterende 'kinderbloopers'. Het filmpje is te bekijken op YouTube en staat ook op de website van de Druglijn.

Yves Delepeleire is redacteur binnenland


DS, 27-11-2007

Sofie Daems
27th November 2007, 20:14
Comazuipen.. Het woord alleen al!
Oké, tegenwoordig is het wel iets te ver aan het gaan.. Af en toe durf ik nog wel eens een plaatselijk fuifje bezoeken en dan zie ik al die 14-16-jarigen echt strontzat op de grond liggen, en dan is mijn zin toch wel over.. :rolleyes:
Deze zomer publiceerde Humo een artikel over 'comazuipen' en toen ik dat gelezen had, had ik echt een 'wow'-gevoel (wel een negatief 'wow'-gevoel).
Het was echt schraal/marginaal hoe die meisjes vertelden over hun drankgebruik. Ik vond het werkelijk beschamend...
Ze hadden het over allerlei soorten sterke drank die ze combineerden met softdrugs en dat ze uiteindelijk alles "onderkotsten".
Elk weekend spendeerden ze meer dan 100 euro aan drank, maar dan stel ik me de vraag: "Van waar komt dat geld?" Ik kan me dat heus niet voorstellen dat 16-jarigen zomaar 100 euro per weekend krijgen...

Sanne.Vosters
28th November 2007, 20:16
Ik vind het absoluut verschrikkelijk. Comazuipen! Straks hebben we een verloren generatie met weinig hersencelletjes als er niet snel wat gebeurt. Kinderen die vroeg drinken ruïneren namelijk hun toekomst en dat is zo verschrikkelijk droevig in mijn ogen.
Of zijn het toch de ouders die de toekomst van hun kinderen ruïneren doordat ze geen idee hebben wat die uitvreten, of beter gezegd uitzuipen?
Ik heb nog een artikel gevonden, dat aansluit bij comazuipen :

BERLIJN - Een 16-jarige scholier uit Berlijn is overleden na een avondje zogeheten comazuipen. Dat maakte de politie donderdag bekend, meldden Duitse media.
De jongen had 4,8 promille alcohol in het bloed toen hij een maand geleden in het ziekenhuis in coma werd opgenomen. De scholier had in korte tijd 52 glazen tequila naar binnen gewerkt.
De politie onderzoekt of de caféhouder of andere bezoekers van het dranklokaal kunnen worden vervolgd omdat zij de jongen niet hebben gestopt. In Duitsland is naar aanleiding van dit geval een nationale discussie losgebarsten over alcoholmisbruik onder jongeren.
(c) ANP

Dit is toch verschrikkelijk? :down: Ik vind dat dit niet meer drinken is om plezier te maken, voor de gezelligheid. Dit is gewoon je toekomst overhoop gooien, of zelfs geen toekomst meer hebben (voor deze Berlijnse jongen).
Tegenwoordig zie je op fuiven rond een uur of 11 al enkele jongeren tegen de grond liggen, omdat ze teveel gedronken hebben. Ik snap gewoonweg niet waarom ze zoveel zouden drinken, en hoe ze het allemaal kunnen betalen?

Sven De Pooter
28th November 2007, 20:45
ok ik drink ook al eens graag een pintje maar wanneer ik genoeg heb ga ik naar huis. het gebeurd af en toe dat ik overgeef maar dat is de limiet. en het verbaast me dat het steeds jongere tieners zijn. waar halen ze het geld? komt het allemaal van de ouders ? ik denk het wel . maar daar schuiven we de schuld niet naartoe .

ok een pintje meer of minder kan geen kwaad maar doe het met maten.


greetz & beatz,
sven :drunk:

Nick Van Bael
31st December 2007, 18:05
wat ze daar aan hebben weet ik niet , maar hun lever zou ik toch nooit willen hebben