PDA

Bekijk de volledige versie : Zonnecrème = kanker


Barst
28th May 2005, 18:38
Voorschrift zonneschijn - Een kwartiertje zonnen kan geen kwaad

Het advies om alleen in de zon te komen nadat we ons hebben ingesmeerd met zonnecrème, leidt misschien tot meer kankersterfte dan het voorkómt.


ZONNIG nieuws: wetenschappers zijn opgetogen over de mogelijkheid dat vitamine kanker kan voorkomen. Vitamine D, om precies te zijn. De vitamine wordt gevormd door onze huid, uitgaande van cholesterol en met behulp van ultraviolette zonnestralen. Omdat zonnecrèmes uv-straling tegenhouden, verhinderen ze de vitamine-D-aanmaak in de huid. Dat doet sommige wetenschappers zich afvragen of het aloude advies om nooit onbeschermd in de zon te komen, wel zo verstandig is.

Zeker omdat er steeds méér bewijs komt dat vitamine D tumorvorming kan voorkomen, en misschien zelfs genezen. Alleen al de voorbije drie maanden wezen vier studies uit dat de vitamine beschermt tegen lymfeklierkanker, prostaatkanker, longkanker en - o ironie - huidkanker. De aanwijzingen dat vitamine D ook darmkanker voorkomt, zijn het sterkst van allemaal.

Maar de meeste mensen krijgen niet genoeg vitamine D binnen. De vitamine, die ook nodig is voor de vorming van stevige botten, is moeilijk in voldoende hoeveelheden uit voedsel en drank te halen, en supplementen ervan zijn lastig te doseren. Daarom vinden steeds meer wetenschappers dat de zon haar rol moet mogen spelen. Zélfs als te veel zon leidt tot meer huidkanker (die overigens zelden dodelijk is), kan te weinig zon sléchter uitpakken.

Niemand verlangt dat mensen onbeschermd gaan liggen bakken op het strand, maar een paar kwartiertjes per week zonder zonnecrème in de zon, lijkt een gezond idee. Volgens Edward Giovannucci, hoogleraar voeding bij de universiteit van Harvard, kan vitamine D wel dertig sterfgevallen helpen voorkomen, voor elke dode die er valt door huidkanker.

Het probleem is dat wetenschappers het oneens zijn over hoeveel vitamine D we nodig hebben en over de manier waarop we eraan moeten komen. Zelfs als het antwoord 'meer zon' zou luiden, zou de aangemaakte hoeveelheid vitamine afhangen van het seizoen, het uur van de dag, de breedtegraad, de huidskleur en andere zaken.

De Amerikaanse epidemioloog Michael Thun vreest dat mensen meteen alle remmen losgooien bij de suggestie dat ze wat vaker onbeschermd in de zon mogen komen. Hij geeft er de voorkeur aan dat ze meer vitamine D uit voedsel of uit vitaminesupplementen zouden halen. Maar ook dat is lastig. Vitamine D zit in vette vis en wordt soms aan zuivel toegevoegd, maar eigenlijk halen we bijzonder weinig van de vitamine uit ons voedsel. En in vitaminesupplementen zit behalve vitamine D vaak ook vitamine A, die veel voordelen van D tenietdoet. Te veel vitamine D is overigens ook niet goed, want dat leidt tot gevaarlijke calciumopstapeling in ons lichaam.

Maar feit blijft dat vitamine D kanker op afstand lijkt te kunnen houden. Zo hebben laboratoriumstudies uitgewezen dat vitamine D abnormale celgroei aan banden legt, cellen tot zelfmoord aanzet wanneer dat nodig is, en de bloedtoevoer naar tumoren remt. Mensen met een donkere huidskleur maken minder vitamine D aan; kanker komt vaker voor bij zwarten dan bij blanken. Vitamine D stapelt op in vet; mensen met overgewicht hebben minder van de vitamine in hun bloed, en hebben ook vaker kanker.


27/05/2005 (ap)

©Copyright De Standaard

Pieterjan
28th May 2005, 22:02
Mjah dat maakt het mij er allemaal niet makkelijker op. Ik ga jaarlijks op controle voor mijn huid (wanneer je veel bruine vlekjes op je huid hebt) en onlangs vertelde de huidspecialiste me nog dat ik zeker factor 40 van Widmer moet gebruiken in de zomer. Dat komt overeen met factor 80 in "gewone" zonnecrème. Nu "beweren" wetenschappers weer het tegendeel... De theorie dat alles kan, maar met maten bewijst zich steeds meer in de wetenschap.

wim leenaerts
29th May 2005, 14:52
Ik verbrand ook enorm snel en kan sowieso die warmte niet verdragen. Ik bevind mij dus bij voorkeur in de schaduw. Wel positief nieuws vind ik aangezien ik mij nooit insmeer (zit toch nooit in de 'blekke' zon) en dus die paar momenten (pakweg een kwartier ;) ) dat ik dan wel in de zon zit wordt ik dus nog tegen kanker beschermd ook. hmm, laat die zomer maar komen dan.

judithgielens
30th May 2005, 15:24
hoe meer zon hoe liever!
en hoe een minder hoge factor hoe beter! :D :p

der zijn zoveel dingen waar ge van kunt dood gaan en wat je beter niet zou doen he, maar kan jij dan voor jezelf zeggen: ik heb geleefd?!

Barst zet hier nu dat artikel op, maar dat roken van hem is even ongezond en dodelijk hoor :p ;)
misschien kunnen we onszelf beter in een glazen kastje opbergen?!

wim leenaerts
30th May 2005, 16:08
[QUOTE=judithgielens]der zijn zoveel dingen waar ge van kunt dood gaan en wat je beter niet zou doen he, maar kan jij dan voor jezelf zeggen: ik heb geleefd?![/QUOTE]
hmmm... dat is zo'n typisch argument dat rokers aanhalen om hun verslaving en hun gebrek aan karakter te rechtvaardigen, in de trant van 'ge moet toch ergens van doodgaan'. Ben ik niet mee akkoord en om op je vraag te antwoorden: JA.

judithgielens
31st May 2005, 19:58
[QUOTE=judithtje]der zijn zoveel dingen waar ge van kunt dood gaan en wat je beter niet zou doen he, maar kan jij dan voor jezelf zeggen: ik heb geleefd?![/QUOTE]
[QUOTE=wim leenaerts]en om op je vraag te antwoorden: JA.[/QUOTE]

daarmee bedoelde ik wel als je alles laat waarvan je dood kan gaan he! kan jij dan zeggen: ik heb geleefd!
(dan zou je onder andere moeten laten:

roken(mss voor jou geen probleem(voor mij ook niet trouwens :D *fier* :D

drinken

buitenkomen omv de luchtvervuiling

buitenkomen omv de schadelijke zonnestralen

...

en dan heb ik het eigenlijk gewoon nog niet eens gehad over stomweg van de trap te vallen en u nek te breken(want dan zou je ook al geen trappen meer opmogen: probleem op onze school want dan zoude de lift moeten pakken maar dan kunnen die kabels weer doorknakken en kunt ge naar beneden storten enz enz)

dus als jij dit alles zou laten, zou je dan geleefd hebben?



Kbedoel maar: we worden constant om de oren geslagen met "dit is schadelijk", "daar krijg je kanker van" enz
en dan heb je (extreem gesteld) 2 soorten mensen:
zij die zich dit allemaal aantrekken en ni meer buiten durven komen
of zij die zeggen: foert!

wim leenaerts
1st June 2005, 13:29
Je trekt het nu wel extreem ver open, en zo moet je het helemaal niet bekijken, maar dat drinken dat je vermeldt doe ik ook niet (alcohol niet in ieder geval ;) ). roken, drinken, bewust 8u in de zon liggen bakken, enz... zijn dingen die je kan voorkomen en die 100% zeker schade zullen toebrengen, maar de kans dat je daadwerkelijk van de trap valt (en daarbij het leven laat of permanente 'schade' oploopt) is miniem, net zoals iets oplopen door de luchtvervuiling want die is niet rechtstreeks schadelijk voor ons (voor het milieu daarentegen...).