PDA

Bekijk de volledige versie : Snelweg = astma


Barst
28th May 2005, 18:34
Meer astma voor kind dat dicht bij snelweg woont


KINDEREN die dicht bij een snelweg wonen, maken beduidend meer kans om astma te krijgen dan kinderen die verder bij een drukke verkeersader vandaan wonen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die deze week op een conferentie in San Diego is voorgesteld.


Onderzoekers van de universiteit van Zuid-Californië stelden vast dat kinderen die binnen 75 meter van een drukke verkeersader (zoals een snelweg of een steenweg) wonen, bijna de helft meer risico lopen op symptomen van astma dan kinderen die meer dan 300 meter bij zo'n weg vandaan wonen.

Het is niet voor het eerst dat een verband wordt gelegd tussen luchtwegenproblemen en de nabijheid van autoverkeer. Deze studie onderzocht vijfduizend vijf- en zesjarigen uit de Amerikaanse staat Californië. In die staat mogen scholen inmiddels niet langer binnen een straal van een halve kilometer tot een grote weg worden gebouwd. Volgens onderzoeker Rob McConnell bezorgt het toenemende verkeer rond scholen steeds meer kinderen astma.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma kunnen soms moeilijk ademhalen: zij worden kortademig, ademen 'piepend' of moeten hoesten. Dat komt omdat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen, zoals het fijne stof uit uitlaatgassen van het verkeer. Al langer is bekend dat luchtvervuiling astma verergert.

27/05/2005 (hvde)

©Copyright De Standaard