PDA

Bekijk de volledige versie : Kwart van planten en dieren in Vlaanderen bedreigd


wim leenaerts
26th November 2007, 09:43
Kwart van planten en dieren in Vlaanderen bedreigd

Wordt het Vlaamse milieubeleid niet onmiddellijk bijgestuurd, dan verdwijnt in sneltempo 28 procent van alle planten- en diersoorten. Dit staat volgens de Concentrakranten te lezen in het Natuurrapport 2007 van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Het rapport evalueert om de twee jaar de toestand van de natuur in Vlaanderen. Het 360 pagina's dikke rapport, dat dinsdag aan Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits (CD&V) wordt overhandigd, levert weinig opbeurende lectuur op.

"De trendbreuk waarop we hadden gehoopt, is uitgebleven", zegt Myriam Dumortier van INBO. Wie het nieuwe milieurapport naast het oude van 2005 legt, ziet nauwelijks verschil. Het instituut stelt vast dat een teveel aan stikstof en fosfor de diversiteit van de Vlaamse fauna en flora bedreigt. Ook de "verkavelingswoede" en de toenemende verstedelijking spelen een rol.

Vlaanderen is naar schatting 40.000 planten- en diersoorten rijk, maar 28 procent daarvan komt op een "rode lijst" terecht als er niets gebeurt. (belga/dm)

Bron: www.demorgen.be, 26/11/07