PDA

Bekijk de volledige versie : Persoonsgegevens 25 mln Britten zoek in de post


Barst
21st November 2007, 23:37
Persoonsgegevens 25 mln Britten zoek in de post


Londen, 21 nov. De Britse regering heeft gisteren toegegeven dat ze twee cd’s met de persoonsgegevens en bankrekeningnummers van 9,5 miljoen ouders en 15,5 miljoen kinderen in verband met de kinderbijslag in de post is kwijtgeraakt.


Ouders hebben het parool gekregen de komende tijd op te passen dat er geen onregelmatigheden op hun rekening plaatshebben. De kans bestaat dat criminelen misbruik maken van de gegevens. De politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat de disks in verkeerde handen zijn gevallen.

In het hele land is er met een combinatie van ongeloof en verontwaardiging gereageerd op de affaire. Minister van Financiën Alistair Darling, die het nieuws gisteren in het Lagerhuis bekendmaakte, noemde de handelwijze van betrokkenen „onvergeeflijk”.

De Conservatieve woordvoerder George Osborne hekelde de regering, die toch al onder druk staat door de crisis rond de in moeilijkheden geraakte hypotheekbank Northern Rock. „Krijg de boel ten minste onder controle en lever een elementair niveau van bekwaamheid”, smaalde Osborne.

De directeur van de belastingdienst is gisteren afgetreden. De regering heeft bij voorbaat toegezegd dat eventuele gedupeerden door de staat schadeloos zullen worden gesteld.

Darling verklaarde dat de gegevens al op 18 oktober op de post waren gedaan door een medewerker van de belastingdienst in Washington, in het noorden van Engeland. Deze had de vertrouwelijke gegevens op disks gezet. Niet aangetekend verzond hij het pakketje vervolgens met de koeriersservice van het Nederlandse bedrijf TNT naar het kantoor van de Britse rekenkamer in Londen. Daar is het echter voor zover bekend nooit aangekomen.

Een TNT-woordvoerder zei dat moeilijk valt na te gaan of het pakketje bij TNT is weggeraakt, omdat het niet was aangetekend. TNT vervoert dagelijks 100.000 items voor de belastingdienst naar alle hoeken van het land.

De rekenkamer liet een week later weten dat de disks er nog niet waren. Daarop werden de gegevens nogmaals op cd’s gebrand en opnieuw per koerier, maar ditmaal aangetekend, verstuurd. Dit pakket kwam wel aan. Ook hierbij werd overigens in strijd met de voorschriften gehandeld. Zulke vertrouwelijke gegevens mogen het kantoor in Washington helemaal niet per cd verlaten. Medewerkers van de rekenkamer hadden uit Londen moeten komen als ze de gegevens wilden bestuderen.

Pas op 8 november werd de leiding van de belastingdienst op de hoogte gesteld van de vermiste cd’s. Twee dagen later verwittigde zij ook Darling. Die lichtte direct premier Brown in. Het duurde tot 15 november voor de politie werd ingeschakeld. Die heeft nog geen spoor gevonden.


NRC, 22-11-2007