PDA

Bekijk de volledige versie : Meisjes meer gemotiveerd om te werken dan jongens


Barst
20th November 2007, 17:24
Meisjes meer gemotiveerd om te werken dan jongens


HASSELT (BELGA) - Meisjes zijn ook stipter, jongens beschikken over meer doorzettingsvermogen en flexibiliteit. Afgestudeerde jongens zijn dan weer meer flexibel wanneer ze op zoek gaan naar hun eerste baan. Die twee conclusies staan te lezen in een studie naar de arbeidsattitude van jongeren in Limburg, op basis van een bevraging van 434 leerlingen uit twintig verschillende scholen.


Het gaat om leerlingen uit het middelbaar technisch en beroepsonderwijs. De gegevens werden verwerkt door de Universiteit Hasselt in opdracht van het Limburgs Overlegplatform Onderwijs-Arbeid (LOAA).

Nog meer conclusies: schoolverlaters uit het technisch onderwijs schatten hun eigen jobattitude -meer bepaald flexibiliteit, doorzetting en engagement- hoger in dan leerlingen uit het beroepsonderwijs. Op basis van de beoordelingen door de leerlingen zelf, krijgen jongens een hogere score voor flexibiliteit en doorzetting.

Meisjes geven zich dan weer een hogere score voor stiptheid en ordelijkheid. Ook leerkrachten geven meisjes op dat vlak een hogere score.

Stagebegeleiders zijn ook veel positiever in hun beoordeling over de houding van meisjes en dat zowel op het vlak van willen leren, spontaan engagement, stiptheid, positieve communicatie en algemene motivatie.

De meest positieve arbeidshouding werd genoteerd in de studierichtingen mechanica, elektriciteit, lichaamsverzorging en voeding.

De laagste scores zijn voor de studiegebieden auto, hout en decoratieve technieken. Voor de studenten auto is dat te wijten aan de negatieve perceptie van de leerkrachten.

Bij de studierichting hout zijn het de leerlingen zelf en de leerkrachten die lager dan gemiddelde waarden opgeven. En leerlingen in het studiegebied personenzorg kampen met een probleem inzake flexibiliteit en doorzetting.

Jongeren uit het technisch onderwijs vinden van zichzelf dat ze meer gemotiveerd zijn dan wat de schoolverlaters uit de beroepsrichtingen over zichzelf denken.

De studie is een onderdeel van het project 'Will's Kracht', een initiatief van LOOA dat wordt gesubsidieerd door de Vlaamse en provinciale overheden en dat de ambitie heeft om de arbeidshouding van de leerlingen uit het middelbaar technisch en beroepsonderwijs aan te scherpen.


DS, 20-11-2007

Levi De Rademaeker
20th November 2007, 17:50
Ik denk dat dit komt omdat een man sneller zichzelf begint af te vragen met wat hij bezig is, “Of dat nu echt alles is?” waarvoor hij bestemt is. Vrouwen kunnen beter tegen stress dan mannen. Ik denk dat dit al enkele goede redenen zijn waarom je dat resultaat uit het artikel verkrijgt.