PDA

Bekijk de volledige versie : IJzeren Rijn: 50/50...


Barst
24th May 2005, 21:34
Nederland moet meebetalen aan heropening IJzeren Rijn


Nederland moet meebetalen voor de heropening van de IJzeren Rijn. Zo moeten Nederland en België de kosten delen van de aanleg van een tunnel onder het natuurgebied De Meinweg bij Roermond. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag beslist. Het hof erkent het recht van doortocht van België door Nederland.


Meebetalen aan tunnel onder natuurgebied

Om treinen door Nederlands-Limburg te laten rijden, eisten de Nederlanders onder meer dat er een tunnel zou komen onder het natuurgebied De Meinweg. Volgens het Nederlandse persbureau ANP zullen ze daarvoor moeten meebetalen. Nederland schat de kosten voor de opknapbeurt van de IJzeren Rijn inclusief de milieu- en geluidsbeschermende aanpassingen op ongeveer 500 miljoen euro, met een onzekerheidsmarge van 25 pct.

Wat de kostenverdeling betreft beveelt het hof aan een commissie van onafhankelijke deskundigen aan te stellen die de hoogte van de diverse kostenposten nader moet bepalen, voordat precies kan worden vastgesteld wat elk land moet betalen, aldus het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat. (belga)


Weblog HLN, 24/05/05 19u32