PDA

Bekijk de volledige versie : Onze baby's kruipen te weinig


Sanne.Vosters
19th November 2007, 12:29
De populariteit van moderne kinderzitjes en houten vloeren maken dat de hedendaagse baby minder vaak over de grond kruipt dan vorige generaties, zo schrijft de Sunday Telegraph. En volgens deskundigen is dat geen goede zaak.

De hedendaagse baby brengt minder tijd op zijn of haar buikje door dan vroeger. Of, om met onderzoekster Sally Goddard Blythe te spreken, "ze krijgen minder tummy time". En dat vindt deze directeur van het Instituut voor Neurofysiologische Psychologie in het Engelse Chester geen goeie zaak. Want daardoor leren ze minder goed kruipen, en die activiteit is juist van zeer groot belang voor het evenwichtsgevoel, de hand-oog-coördinatie en de motorische vaardigheden die de mens nu eenmaal nodig heeft.

Volgens Goddard Blythe heeft een baby de vloer nodig om zich goed te ontwikkelen. Maar in plaats daarvan, brengt de kleine tegenwoordig steeds meer tijd door in speciale, comfortabele stoeltjes of kinderwagens. En als gevolg van de campagne om kinderen op hun rug te laten slapen, waar op zichzelf niets mis mee is, worden ze wanneer ze wakker zijn ook minder vaak op hun buikje gelegd dan vroeger.
Daardoor, zo vreest de psychologe, maken baby's een aantal zeer belangrijke ontwikkelingsfases niet meer door, met alle gevolgen vandien. Voor hun evenwichtsgevoel bijvoorbeeld. Of voor de kracht in hun nek en bovenlichaam, die bij het kruipen wordt ontwikkeld. Ook de coördinatie tussen oog en hand die nodig is om later goed te kunnen schrijven, wordt hierdoor onvoldoende ontwikkeld.

Ook Christine Macintyre, van de universiteit van Edinburgh, waarschuwt voor de negatieve gevolgen van het feit dat kinderen steeds minder vaak kruipen. "Ouders vinden het erg indrukwekkend als een baby die fase overslaat en meteen gaat lopen. Ook denken ze hun kind te beschermen tegen verwondingen bij het kruipen over de houten vloeren die we steeds vaker hebben. Maar de kruipbeweging, waarbij steeds tegelijk één hand en één been aan de andere kant van het lichaam worden opgeheven, is juist bijzonder belangrijk. Kinderen die problemen hebben met hun handschrift of met de coördinatie, hebben heel vaak als baby te weinig gekropen".

18 november 2007, Gazet Van Antwerpen

Laurianne
20th November 2007, 22:08
Hebben deze speciale, confortabele stoelen dan nog voordelen?
Voor ouders is het wel een handige oplossing als zij bezig zijn met het huishouden. Het is gemakkelijk om de kinderen in een stoel te zetten zodat ze de kleine niet constant in het oog moeten houden als deze aan het kruipen is.
Waarom vinden ze toch steeds nieuwe dingen uit als de kinderbox evengoed werkt? Dit heeft naar mijn mening geen nadelen.
Een kind heeft altijd in de ontwikkelingsfase eerst gekropen en nadien gelopen, waarom moet dit dan ineens anders zijn?
Als ouders te horen krijgen dat deze stoelen de ontwikkeling van het kind in de weg staat zullen deze minder gebruikt worden.

De preventiecampagne om kinderen om de rug te laten slapen heeft een daling teweeggebracht van wiegendood. Laat ze in de dag dan toch op hun buik kruipen.