PDA

Bekijk de volledige versie : Moskou zet OVSE klem


Barst
17th November 2007, 14:45
Moskou zet OVSE klem


BRUSSEL - De OVSE-verkiezingswaarnemers weigeren voor de eerste keer in hun bestaan een verkiezing te gaan monitoren. 'Rusland past nochtans alle regels toe', zegt de Russische ambassadeur Loekov.


De OVSE werd opgericht in 1975 in volle Koude Oorlog als 'Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa'. Het antivriesproduct tussen de machtsblokken werd later een Organisatie, en is nu zelf het voorwerp van spanningen.

Rusland is onder Vladimir Poetin ontevreden over het Office for Democratic Institutions and Human Rights van de OVSE. De kritiek van het ODIHR op de gefraudeerde presidentsverkiezingen in Oekraïne in 2004 sterkte de 'Oranje revolutie'. Vorig jaar bekritiseerde het bureau de verkiezingen in het dictatoriale Wit- Rusland, terwijl Moskou sprak over een ware democratie.

Rusland wil politieke controle op het ODIHR. Vorig jaar, met Karel De Gucht als OVSE-voorzitter, probeerde Moskou opnieuw het ODIHR te hervormen. Vergeefs. Nu Rusland zelf verkiezingen heeft, vond het een nieuwe weg voor zijn verzet, met succes.

'Onze regering heeft zich strikt gehouden aan al haar reële internationale engagementen', zegt de Russische ambassadeur in Brussel, Vadim Loekov. 'Maar het ODIHR zegt te werken volgens een 'standaardpraktijk', waarbij het alleen gaat om private verzinsels en interpretaties.

Moskou buit uit dat er weinig schriftelijke regels zijn. Het ODIHR heeft echter sinds 1995 met meer dan 150 verkiezingswaarnemingen die 'standaardpraktijk' opgebouwd, met als gevolg geloofwaardigheid bij velen en ergernis in autoritaire staten met wankele verkiezingen.

Rusland zette zich nu vooral schrap tegen 'langetermijnwaarnemers', waarmee het ODIHR vanaf zo'n twee maanden voor de verkiezingen onder meer de mediaverslaggeving in de verkiezingscampagne bestudeert. 'Er is geen duidelijke juridische basis voor die langetermijnwaarnemingen', zegt Loekov.

'Rusland nodigt ook meer internationale waarnemers uit dan de meeste andere OVSE-landen mogen verwelkomen', zegt hij. Dat klopt, al is Rusland nu eenmaal iets groter dan België (dit jaar kregen we acht waarnemers toegestuurd) en onze verkiezingen doorgaans minder omstreden.

Bovendien zoekt Rusland precedenten. Zo flaterde de Poolse ex-premier Jaroslaw Kaczynski onlangs toen hij zei dat Polen geen OVSE-waarnemers nodig had 'omdat we al een democratisch land zijn'. Pas na internationale druk, overigens uit het Westen, kwamen die er toch.

Waarom liet Rusland zijn uitnodiging eerst twee maanden op zich wachten en dan nog eens twee weken voor het uitschrijven van de visums voor de waarnemers? 'Sinds twee jaar geldt bij ons de regel dat de uitnodiging wordt verstuurd op dag waarop de registratie van de politieke partijen is afgelopen', zegt de Russische ambassadeur. 'Daarna moeten de namen van de waarnemers nog worden bevestigd. Misschien wil het ODIHR ons onder druk zetten, maar wij houden ons aan de wet. Wij betreuren dat het ODIHR niet komt, maar we maken ons niet ongerust over de openheid en transparantie van onze verkiezingen.'


DS, 17-11-2007