PDA

Bekijk de volledige versie : Klucht artsenbriefjes


Barst
24th May 2005, 12:01
Klucht artsenbriefjes blijft aanslepen


BRUSSEL - In een land dat bulkt van de high tech-drukkerijen die de wereld rond geroemd worden om hun technisch en commercieel kunnen, blijkt het onmogelijk te zijn een oplossing te vinden voor een defecte antieke drukpers op het ministerie van Financiën die de artsenbriefjes moet drukken.


Al maanden staat de medische wereld in rep en roer omdat de bestellingen van artsenbriefjes niet of maar met grote vertraging uitgevoerd worden. Hoe langer dat duurt, hoe meer huisartsen zonder briefjes zitten. Daardoor raken ook almaar meer patiënten getroffen: het ziekenfonds betaalt hen niet terug zonder die papieren.

De ziekteverzekering (Riziv) heeft die briefjes nodig, maar het is de drukkerij van het ministerie van Financiën die ze moet aanmaken. Waarom weet niemand nog, maar het heeft iets te maken met het fiscale strookje onderaan die briefjes, luidt het hier en daar.

De antieke persen van Financiën gaan geregeld stuk, en ze kunnen nauwelijks nog hersteld worden. Financiën heeft ook nauwelijks personeel om ze te bedienen.

Begin april werd een noodregeling uitgevaardigd. Het Riziv opende een groene lijn voor de artsen die zonder zaten, en die lijn zou zorgen dat Financiën voorrang zou geven aan hun aanvragen. Gisteren verspreidden Riziv en Financiën samen de mededeling ,,dat de situatie nog niet optimaal is, ook al tekent zich een lichte verbetering af''. Met andere woorden: we staan nog nergens. Het is zelfs nog erger dan dat: de fax waarin het Riziv de allereerste groene bellers signaleerde aan Financiën, ging verloren. Zij wachten nog altijd.

Artsen mogen intussen opnieuw briefjes van collega's gebruiken, onder zeer strikte voorwaarden. Maar slechts tot 1 juni, want dan ,,zal alles opgelost zijn''.

Wanneer klopt daar eindelijk eens iemand op de tafel?


24/05/2005 (g.teg.)

©Copyright De Standaard