PDA

Bekijk de volledige versie : Miliband ziet toekomst EU anders dan Sarkozy


Barst
16th November 2007, 21:03
Miliband ziet toekomst EU anders dan Sarkozy


BRUSSEL - Twee top-speeches over de EU tonen nog altijd grote verschillen tussen Londen en Parijs.


Als het over de toekomst van de Europese Unie gaat, is de afstand tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nog altijd vele keren breder dan het Kanaal. Dat valt meteen op na de toespraken van de Franse president, Nicolas Sarkozy, vorige dinsdag in het Europees Parlement, en die van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Miliband, gisteren voor het Europacollege in Brugge.

David Miliband was ingegaan op de vraag van Jean-Luc Dehaene (voorzitter van de raad van bestuur) om, negentien jaar na de beruchte anti-Europese toespraak van Margaret Thatcher, in Brugge een nieuwe Britse visie te schetsen op de Unie.

Nicolas Sarkozy waarschuwde woensdag in Straatsburg uitvoerig dat 'het begrip bescherming niet moet geschrapt worden in de Europese democratie' en hij somde domeinen op waar de Unie bereid moet zijn 'om zich evenveel te beschermen als de anderen'. 'Europa moet niet de enige zijn in de wereld om van de vrije concurrentie een religie te maken.'

Bij Miliband klonk het over het Europa van 2030 helemaal anders. De EU moet vier principes voorop zetten waarvan het eerste 'openheid tegenover de wereld' is. Openheid levert voor Miliband 'de aansporing om hoger in te zetten. Een open omgeving is de basis van de hoogste waarden.' 'Als we de moed hebben om aan te dringen op meer vrijhandel zullen we onszelf en de rest van de wereld verrijken', aldus Miliband.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken pleitte er ook voor om 'het houden van onze beloften over de uitbreiding als een topprioriteit te beschouwen', met name inzake Turkije en de Balkan. Sarkozy daarentegen zweeg in zijn toespraak over de uitbreiding, en zeker over Turkije. Maar binnenskamers verzette hij er zich in het Europees Parlement opnieuw tegen. 'Indien we onze belofte tegenover Turkije niet houden, zal dat een signaal zijn van diepe verdeeldheid tussen oost en west' zei Miliband in Brugge.

De twee vinden elkaar wel in meer openheid tegenover bijvoorbeeld noordelijk Afrika. Miliband stelde voor om een derde van de middelen in het Erasmusproject (uitwisseling van studenten) tegen 2030 te reserveren voor die landen.

Nog een opvallend accentverschil was het pleidooi van Miliband voor het behoud van de unanimiteit bij het nemen van Europese beslissingen. 'Unanimiteit werkt traag, maar het respecteert de nationale identiteit', zei hij. Sarkozy daarentegen hield in zijn speech een rekwisitoor tegen de unanimiteit. 'Met de unanimiteit zetten we ons op de lijn van degene die minder Europa willen. Het is de onmacht', volgens de Franse president 'de onmogelijkheid om te handelen'.

Ondanks die verschillen waren er ook raakpunten. Het pleidooi van Miliband om de militaire capaciteit van de Unie te verhogen leek op de vraag van Sarkozy om de defensie te versterken. Maar bij Sarkozy gaat het ook om een 'onafhankelijke' Europese defensie waarmee de Unie 'haar eigen veiligheid kan verzekeren'. Miliband legt de nadruk op coördinatie van militaire middelen om vredesoperaties in de wereld uit te voeren.

Opmerkelijk tenslotte was het pleidooi van de Brit om tegen 2030 een 'Europa van het Leefmilieu' uit te bouwen dat onder meer akkoord gaat om op termijn alleen nog auto's te bouwen zonder CO2-uitstoot en met een soort centrale Europese koolstofbank naar het model van de Europese Centrale Bank.


DS, 16-11-2007 (Bernard Bulcke)