PDA

Bekijk de volledige versie : China ongerust over verpest milieu


Barst
24th May 2005, 00:45
Chinezen beginnen zich te roeren over verpest milieu


China's economische wonder dreigt een ecologische ramp te worden. De overheid trekt niet hard aan de milieuproblemen. Burgers daarentegen beklagen zich er steeds vaker over.


Op milieugebied zijn het vaak meer woorden dan daden in China. Op de begroting voor 2001-2005 heeft de overheid 700 miljard Renminbi (65,3 miljard euro) uitgetrokken voor milieubescherming. Eind van dit jaar zal echter minder dan 70 procent van dat bedrag besteed zijn, aldus staatsmedia. Voor 2006 tot 2011 zal een bedrag gelijk aan 1,5 procent van het BNP worden gereserveerd. Terwijl minimaal 3 procent nodig is voor zichtbare verbetering van de kwaliteit van het milieu, aldus berichten in de staatskrant China Daily.

Al twee decennia lang groeit China's economie jaarlijks gemiddeld 9 procent. Die groei gaat echter gepaard met desastreuze gevolgen voor het milieu. Volgens de officiële Chinese statistieken is 90 procent van alle rivieren in China vervuild, heeft eenvierde van de bevolking geen toegang tot schoon drinkwater, ademt eenderde van de stedelingen vervuilde lucht in en valt zure regen op 30 procent van China's grondgebied. Het land telt vijf van 's werelds tien meest vervuilde steden.

Een somber beeld, dat in werkelijkheid misschien nog wel triester is. Chinese statistieken zijn berucht om het mooier voordoen van de werkelijkheid.

Volgens de Wereldbank is China 's werelds derde grootste consument van steenkool en olie, grondstoffen die China op inefficiënte en sterk vervuilende manier verbruikt. Het land is de tweede grootste bron van uitstoot van broeikasgassen.

De regering ziet de laatste jaren in dat het tij moet worden gekeerd. Dit jaar nam Peking een wet aan die duurzame energie bevordert. De wet, die begin volgend jaar ingaat, vereist dat energiecentrales meer duurzame energiebronnen aanschaffen. Het initiatief voorziet bovendien in subsidies en belastingvoordelen voor groene energieprojecten. Het doel is gebruik van wind-en zonne-energie te verhogen.

Daarnaast ging afgelopen februari het Kyoto-protocol van kracht. China heeft als ontwikkelingsland geen specifieke verplichtingen verbonden aan het verdrag, maar wel maatregelen opgesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Behalve het gebruik van schone energie, wil China efficiënt energiegebruik en herbebossing aanmoedigen.

Maar er was eerder dit jaar ook 'schone schijn', toen de Dienst voor Staat Milieubescherming in januari dertig grootschalige bouwprojecten sommeerde werkzaamheden te staken vanwege overtreding van milieuwetten. In China een ongekende maatregel. Maar al een maand later hervatten alle projecten, op vier na, het werk. De dienst, waakhond van de regering, heeft geen autoriteit de projecten daadwerkelijk te stoppen. Toestemming en vergunningen komen van de lokale overheden. Daar is de honger naar economische vooruitgang nog altijd groter dan de drang naar een schoner milieu.

De bevolking lijkt zich ondertussen steeds bewuster van het milieu. Hoewel de Chinezen nog massaal water verspillen, afval roekeloos wegwerpen en voor iedere kleinigheid een plastic zak aannemen, stijgt het aantal klachten over milieuvervuiling. In de oostelijke kustprovincie Zhejiang resulteerde in april een protest tegen vervuiling door chemische fabrieken in hevige rellen. Volgens recent onderzoek van het Wereldnatuurfonds zijn China's grootste en belangrijkste bedrijven milieubewuster dan verwacht. Het land telt al meer dan tweeduizend milieubescherming-NGO's, al hebben die, als alle NGO's in China, beperkte invloed. De nieuwste, de vorige maand opgerichte China Milieu Federatie gaat 'alle mogelijke sociale krachten bundelen om China's milieuvervuiling tegen te gaan'.


Trouw, 24-05-2005