PDA

Bekijk de volledige versie : Geestelijk gehandicapte kinderen in Servië systematisch mishandeld


de pietro
15th November 2007, 12:54
BELGRADO - Een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie heeft woensdag gezegd dat patiënten in psychiatrische ziekenhuizen en opvanghuizen in Servië systematisch worden mishandeld. Het rapport van Mental Disability Rights International kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.
De organisatie Mental Disability Rights International zegt dat met hulp van buitenlandse donoren de omstandigheden in psychiatrische instellingen in Servië aanzienlijk zijn verbeterd maar dat er nog veel werk moet worden verricht om 'iets te doen tegen ernstige mensenrechtenschendingen van zo’n 18.000 patiënten'.

Volgens het rapport komen sommige gehandicapte kinderen en volwassenen in Servische instellingen nooit hun bedden of boxen uit. Sommige patiënten zouden 'een leven lang' worden vastgebonden om te voorkomen dat ze zichzelf verwonden. Volgens het rapport komen de meest grove schendingen neer op 'marteling'.

Volgens Mental Disability Rights International worden de misstanden en verwaarlozing in de psychiatrische instellingen van Servië veroorzaakt door onderbezetting en een gebrek aan geld. De organisatie heeft aanbevolen om enkele van de psychiatrische instellingen te sluiten en om patiënten afhankelijk van hun handicap toegang te geven tot onderwijs, werk, onderdak en vrienden en familie.

De mensenrechtenorganisatie gaat het rapport naar de Europese Unie, de Verenigde Naties en andere internationale organisaties sturen. Het rapport betekent mogelijk een tegenslag voor de poging van Servië om lid te worden van de EU.

(de standaard)

Sanne.Etienne
15th November 2007, 21:08
Zo erg! Men weet niet hoe te reageren op mensen met een fysieke handicap. Dus verwaarloosd men die mensen maar. Verwaarlozen niet alleen, nee ook mishandelen. Ze behandelen alsof ze beesten zijn. Zelfs een dier behandel je zo niet denk ik dan! In sommige gebieden op deze aarde staan ze toch serieus achter op vlak van mensenrechten enzovoort.