PDA

Bekijk de volledige versie : Kinderrechtendag staat op 20/11 in de kijker op TMF en Ketnet


Natalie.Van.den.Bergh
14th November 2007, 22:26
14/11 Kinderrechtendag staat op 20/11 in de kijker op TMF en Ketnet
Het Kinderrechtenverdrag bestaat op dinsdag 20 november achttien jaar. Ketnet en The Music Factory (TMF) besteden in samenwerking met het Kinderrechtencommissariaat ruim aandacht aan die verjaardag.

Op Ketnet informeert het jongerenmagazine "Karrewiet" uitgebreid over de kinderrechten. Via Karrewiet.be konden de kijkers de voorbije weken een enquête over kinderrechten invullen en hun vragen afvuren op kinderrechtencommissaris Ankie Vandekerckhove. Het antwoord op al die vragen, de belangrijkste resultaten van de enquête en reportages over kinderrechten komen aan bod in een speciale aflevering van "Karrewiet".

Uit de enquête, waaraan 3.489 kinderen deelnamen, blijkt alvast dat 85 à 90 procent van de deelnemers zelf zijn/haar hobby's kan kiezen. De meeste kinderen voelen zich goed thuis en zeggen voldoende contact te hebben met moeder en vader. Toch zegt 36 procent dat hun ouders voldoende rekening houden met hun mening. Over hun recht op privacy zegt 75 procent van de deelnemers "een plekje te hebben waar men niet gestoord wordt".

Voorts nemen de kinderen in de studio van Ketnet de leiding over van de wrappers. Ze mogen de tekeningen van de kijkers voorstellen en de programma's van de kinder- en jongerenzender aankondigen.

TMF gooit dinsdagmiddag de zender helemaal open voor het jonge volkje. In samenwerking met het Kinderrechtencommissariaat ging TMF op zoek naar het nodige creatieve talent. Voor één dag pakken jongeren hun rechten voor de volle 100 procent en bepalen zij wat er op TMF te zien is.

De oproep die TMF een aantal weken geleden lanceerde om zelf televisie te maken, viel bij de jongeren niet in dovemansoren. Uit alle creatieve inzendingen werden uiteindelijk negen jongeren geselecteerd die zich gedurende twee dagen ontpopten tot echte TMF-programmamakers. Zij gingen aan de slag met het thema "kinder- en jongerenrechten", wat uiteindelijk resulteerde in eigenzinnige televisie, voor jongeren en vooral door jongeren.


GVA