PDA

Bekijk de volledige versie : Voedsel of medicijn?


Lieve De Wachter
14th November 2007, 13:04
Opm.: Ik heb het volledige artikel ingescand, maar krijg het niet geuploaded. Bij verdere interesse: laat me iets weten en ik mail het je door! ;-)

Voedingsmiddelen met gezondheidsbevorderende ingrediënten of nutriceuticals zijn niet minder dan een trend. Ze beantwoorden dan ook perfect aan onze behoeften in deze nieuwe tijden: zonder te veel moeite zo lang mogelijk gezond, fit en aantrekkelijk blijven.

Het idee van gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen is zeker niet nieuw. De Griekse filosoof en grondlegger van de geneeskunde Hippocrates tekende het al op: 'Laat voedsel uw medicijn zijn.' Tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling stelde honderd jaar geleden al vast dat extra vitamine C helpt om bepaalde ziekten te voorkomen. Ondertussen weten we ook dat melk en kaas de botten aansterken dankzij de aanvoer van calcium. En dat margarine voor je hart beter is dan boter, door de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren. Overigens zijn veel voedingsmiddelen van nature gezondheidsbevorderend, zoals fruit en groenten.

De laatste jaren echter raken we hoe langer hoe meer bedolven onder de voedingsmiddelen waaraan gezondheidsbevorderende ingrediënten zijn toegevoegd. Denk maar aan omega 3-vetzuren, stanolen en bifidus. De eerste twee zijn goed voor hart en bloedvaten, terwijl de derde wordt aangeprezen voor een gezonde darmwerking. De komende jaren verwachten we nog voedingsproducten die de bloeddruk verlagen, botafbraak tegengaan, helpen bij gewichtsbeheersing en de concentratie bevorderen. De markt van levensmiddelen met toegevoegde gezondheidsbevorderende ingrediënten groeit snel en wordt steeds ingenieuzer: ondertussen noemen we ze functionele voedingsmiddelen of nutriceuticals. Volgens de definitie gaat het om 'levensmiddelen waarvan op voldoende wijze is aangetoond dat ze een of meerdere functies in het lichaam begunstigen, naast de normale voedingswaarde'. Of die gunstige effecten op voldoende wijze aangetoond zijn, daarover bestaat discussie. Van een aantal nutriceuticals zijn de weldoende eigenschappen wetenschappelijk goed onderbouwd. Cholesterolverlagende margarines en drankjes op basis van stanolen bijvoorbeeld verminderen het cholesterolgehalte met zo'n tien procent. En zuiveldrankjes met welbepaalde probiotische bacteriën kunnen de duur van diarree effectief verkorten. Of dit alles ook leidt tot ziektepreventie is onvolledig of niet aangetoond.

Uiteraard bestaan er ook tal van producten die gewoon meeprofiteren van de heersende gezondheidstrend, zonder enig wetenschappelijk bewijs. Om het kaf van het koren te scheiden, werd in juli een Europese wet ingevoerd die orde op zaken moet stellen.

Enkele jaren geleden toonde een rondvraag bij Carrefour en Delhaize aan dat nutriceuticals de deur uit vliegen. 'Een gevaarlijke trend', zegt professor Luc De Vuyst, die aan de Vrije Universiteit Brussel de onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie leidt. 'Voedingsmiddelen worden meer en meer als medicijn beschouwd, wat ze natuurlijk niet zijn. Ze blijven in de eerste plaats voedsel. Een geneesmiddel neem je meestal als je ziek bent, terwijl functionele voedingsmiddelen alleen je gezondheid in gunstige zin kunnen beïnvloeden. Datzelfde kun je doorgaans bereiken met een gezond en evenwichtig dieet.' Professor-cardioloog Guy De Backer van de Universiteit Gent kan dat alleen maar beamen: 'We kunnen het onevenwicht in ons voedingsgedrag, dat wordt aangetoond in de voedselconsumptiepeiling, gemakkelijk wegwerken zonder nutriceuticals. Met een gezond dieet bereiken de meeste mensen ook een lagere cholesterolconcentratie. Voor de mensen bij wie dit onvoldoende helpt, kunnen nutriceuticals passen binnen een strenger dieet.'

DOOR MARLEEN FINOULST
Knack - 07-11-2007

Lieve De Wachter
20th November 2007, 13:51
Een kwart van de Belgen heeft het nu al moeilijk om de kosten van hun gezondheidszorg te betalen. Regionalisering van het systeem is evenwel geen goede oplossing, vindt een meerderheid van Vlamingen en Walen.
Maar liefst 75 procent van de Belgen is er intussen van overtuigd dat er een probleem is ontstaan met de financiering van de gezondheidszorg in ons land.

26,6 procent onder hen vindt dat er dringend een oplossing moet komen. Privéverzekeraar DKV ziet in die cijfers de bevestiging dat het inderdaad hoog tijd was voor een grote zorgenquête. DKV liet die via het internet afnemen, in samenwerking met Knack, Trends, Plus, Le Vif en De Zondag .

7674 mensen vulden de vragenlijst over de kwaliteit van de gezondheidszorg en hun inschatting van de toekomst van ons systeem geldig in. Een opvallend resultaat daaruit is dat voor een kwart van de respondenten de uitgaven voor hun gezondheid nu al niet betaalbaar zijn. 21,2 procent ziet die uitgaven moeilijk in hun budget passen, voor 4,6 procent is dat zelfs onmogelijk.

'Een alarmerend cijfer', vindt Georges Daems van DKV. 'Zeker als je ziet dat bijna tien procent in 2007 medisch noodzakelijke zorg heeft moeten uitstellen, omdat ze die niet kon betalen.' Over de erelonen bij een ziekenhuisopname blijken de meningen verdeeld. '47,2 procent redeneert dat het logisch is dat je bij een zelfde prestatie ook evenveel betaalt. Voor 22 procent kan het eventueel dat ze meer ereloon betalen in een eenpersoonskamer, maar dan niet meer dan een kwart extra', aldus Daems.

Verzekering verplicht

Over de dienstverleners in de zorgsector zijn de meeste ondervraagden best tevreden, zowel over de raadpleging van een huisarts, het ziekenhuispersoneel als over specialisten. Maar een pijnpunt duikt op wanneer gevraagd wordt naar de informatie bij dienstverlening. De kwaliteit van die informatie wordt over het algemeen goed beoordeeld, behalve als het over de kostprijs gaat. Een meerderheid van 53 procent van de ondervraagden zegt absoluut niet te weten hoeveel de behandeling zal kosten, en volgens 12,6 procent stemt de uiteindelijke kostprijs niet overeen met de informatie die de patiënt kreeg.

Uit de zorgenquête blijkt ook dat de bevolking haar voorzorgen begint te nemen om de gezondheidskosten in de toekomst te kunnen blijven betalen. 89 procent zegt een aanvullende hospitalisatieverzekering te hebben, via de werkgever (33,1 procent), via het ziekenfonds (24,9 procent) of via een privé-verzekeraar (31,3 procent). Een meerderheid van 54,7 procent vindt zelfs dat zo'n verzekering verplicht zou moeten worden voor alle werknemers. 'Een duidelijk signaal', vinden ze bij DKV. 'Een meerderheid van de bevolking stelt dat de overheid de kosten van de gezondheidszorg niet alleen zal kunnen dragen, en dat de privésector een rol moet spelen. De aanvullende hospitalisatieverzekering stimuleren zien de meesten als het ideale middel om te besparen op de gezondheidszorg, en het fiscaal aftrekbaar maken is voor de overgrote meerderheid (83 procent, nvdr) de beste stimulans.'

Al ligt ook daar een informatietaak te wachten, want nu al heeft 32,3 procent geen idee wat de huidige verplichte Vlaamse zorgverzekering inhoudt, slechts een kwart weet dat het om een tegemoetkoming in de kosten voor niet-medische zorg gaat.

Splitsing gezondheidszorg

Ten slotte valt ook nog op dat Vlamingen en Walen, afgezien van enkele accentverschillen, het doorgaans roerend met elkaar eens zijn. Dat er maatregelen moeten komen, daar is men aan beide zijden van de taalgrens evenzeer van overtuigd. En dat die maatregelen van de federale overheid moeten komen, ook. Slechts 31 procent schaart zich achter de stelling dat een splitsing van de gezondheidszorg tussen de regio's een oplossing is. Een meerderheid van 55 procent gaat daarmee niet akkoord.

Thomas Verbeke, knack, 20/11/07

Lieve De Wachter
28th November 2007, 13:29
Het verband tussen zout en hoge bloeddruk was lange tijd omstreden, maar wordt nu niet meer in twijfel getrokken. Talloze studies hebben aangetoond dat een verminderde consumptie van zout de bloeddruk kan doen verlagen. Hypertensie is evenwel geen ziekte op zich, maar wel een risicofactor. Die nuance is belangrijk. We illustreren dat even. Sommige geneesmiddelen hebben een bewezen effect op de risicofactoren, bv. op hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Dat betekent echter nog niet dat ze ook noodzakelijk een impact hebben op wat uiteindelijk van belang is: het opduiken van ziektes en sterfgevallen door die ziektes. Verschillende redenen kunnen dit verklaren. Zo hebben die geneesmiddelen misschien ook andere, negatieve effecten. Hetzelfde geldt voor de impact van voedingsmiddelen: het is niet omdat een geringe zoutconsumptie de bloeddruk doet dalen dat er noodzakelijkerwijze een gunstig langetermijneffect is. Dat moet via specifieke onderzoeken worden nagegaan. Wat zout betreft, was er op dat vlak dusver geen degelijk onderzoek. Nu wel. Op basis van een gegevensinzameling bij meer dan 3 000 vrijwilligers komen Amerikaanse vorsers tot de conclusie dat een verminderde zoutconsumptie in de praktijk wel degelijk een weerslag heeft op het risico van hart- en vaatziekten en op het sterftecijfer door die ziekten. De deelnemers werden in twee vergelijkbare groepen opgedeeld. de ene moest zijn zoutconsumptie verminderen, de andere niet. Kortom, dit is een eenvoudige en doeltreffende manier om gezond te blijven. En het kost u niets. Het probleem is echter dat het grootste aandeel (75%!) van het zout dat we consumeren, niet afkomstig is van ons zoutvat, maar wel van bereide voedingswaren zoals brood, bereide gerechten of soep in blik... De overheid moet er bij de industrie op aandringen (of moet ze ertoe verplichten) het zoutgehalte van de voedingswaren drastisch te verminderen.

Het volledige onderzoek is te raadplegen op: http://www.bmj.com/cgi/content/full/334/7599/859
(artikel wel in het Engels)

Bron: Test aankoop gezondheid, oktober/november 2007

Lieve De Wachter
7th December 2007, 12:41
De kleine wordt onzichtbaar

Een baby in de baarmoeder heeft dan toch kenmerken van een echte parasiet.

Het was vroeger bon ton om in biologielessen te wijzen op de toch wel sterke verwantschap tussen het leven van een embryo en dat van een parasiet. Beide hechten zich in veel gevallen op de bloedbaan van een ander wezen, waaruit ze alles puren wat ze nodig hebben om te groeien. In het geval van het embryo is er natuurlijk wel de genetische component: hij bestaat voor de helft uit genen van de moeder, zodat de moeder er voordeel bij heeft er zorg voor te dragen, want het is voor haar de enige manier om zich voort te planten.

In feite is een embryo maar voor de helft een parasiet: de helft die hij van zijn vader meegekregen heeft. Daar heeft een moeder niets aan, hoewel ze nu eenmaal geslachtelijke vermenigvuldiging nodig heeft om zich succesvol voort te planten. En om voldoende variatie in haar nakomelingschap te pompen. De man is een oplossing die de natuur uitgedokterd heeft om het succes van de voortplanting van de vrouw te verhogen.

Helaas is onze maatschappij ondertussen zo geëvolueerd dat veel vrouwen niet meer in staat zijn de biologische voordelen van de aanwezigheid van mannen te zien. Met het aanvaarden van de kinderlast hebben ze meestal minder moeite.

Nu blijkt uit een verslag in de Journal of Molecular Endocrinology dat een foetus toch systemen gebruikt die analoog zijn met wat parasieten doen om detectie door het afweersysteem van de gastheer (of in dit geval de gastvrouw) te vermijden. De moederkoek, die mee onder impuls van de foetus gemaakt wordt, produceert hormoonachtige stoffen die de aandacht van het afweersysteem afleiden. De hormonen camoufleren als het ware de aanwezigheid van foetus en moederkoek voor de doders van het immuunstelsel van de vrouw.

Ze lijken heel sterk op boodschappers die signalen in het zenuwstelsel overdragen: neurokinine B en hemokinine. Als die in de placenta een verbinding aangaan met fosfocholine krijgen ze hun camouflerende functie. Parasieten gebruiken fosfocholine om aanvallen van de gastheer te vermijden.

Er zal nu worden nagegaan of het nieuwe inzicht nuttig kan zijn om miskramen te vermijden en zwangerschapsvergiftiging tegen te gaan.

Dirk Draulans

Bron: http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/de-kleine-wordt-onzichtbaar/site72-section45-article10290.html

Lieve De Wachter
12th February 2008, 12:20
Doorzichtige vis moet evolutie kanker verhelderen

In Boston zijn wetenschappers er in geslaagd een doorzichtige vis te kweken. Zo kunnen ze ontwikkelingen in het lichaam rechtstreeks volgen.

Normaal gezien zijn enkel de embryo's van zebravissen doorzichtig. Eenmaal volwassen worden ze mat. Door twee verschillende soorten zebravissen met elkaar te kruisen, slaagden de wetenschappers van het Children's Hospital Boston er toch in een permanent doorzichtige vis te kweken. Bovendien bezitten de zebravissen volgens de onderzoekers genetisch gelijkaardige eigenschappen als die van mensen. Dat meldt Cell Stem Cell.

Bij de nieuwe vis kunnen organen en graten van buitenaf bekeken worden. Zo kunnen ontwikkelingen in het lichaam, zoals kanker, van buitenaf gevolgd worden. Daardoor kan de vis een grote hulp zijn bij de zoektocht naar de grootste moeilijkheid in het kankeronderzoek. Hoe een tumor evolueert is namelijk nog steeds niet duidelijk. "Waarom en hoe kankercellen naar andere delen van het lichaam verhuizen, weten we nog steeds niet", legt dokter Richard White uit.

Verspreiding van kanker

Samen met de andere onderzoekers kon hij na het eerste experiment meteen zien hoe kanker zich verspreidt. Eerst plaatste hij een fluorescerende huidkankertumor in de buikholte van de doorzichtige zebravis. Vervolgens kon hij via de microscoop zien dat de huidkankercellen binnen de vijf dagen van de buikholte naar de huid verhuisden. "Kankercellen verplaatsen zich dus niet zomaar, we weten heel goed waar ze heen gaan", concludeert White.

De volgende stap bestaat er in om te onderzoeken hoe men kan verhinderen dat kankercellen hun weg naar hun geplande bestemming vinden. Ook de effecten van medicatie kunnen bij de vis geobserveerd worden.

Leukemie

Ook in het onderzoek naar leukemie kunnen de vissen een belangrijke rol spelen. Zo heeft White fluorescerende bloedopbouwende stamcellen van een andere zebravis in een transparant exemplaar ingeplant. Na vier weken waren de stamcellen verhuisd naar het beendermerg van de vis en waren ze beginnen groeien. Beendermerg ondersteunt stamcellen om zich om te vormen tot een soort bloedcel om zo in de bloedsomloop terecht te komen. Ziekten als leukemie verstoren die aanmaak van volwaardige bloedcellen.

Nu krijgen patiënten die aan de ziekte lijden bloedvormende stamcellen ingeplant om zo opnieuw gezond bloed te krijgen. Maar om onbekende redenen lukken die transplantaties soms niet. Door de transparante vis kunnen de onderzoekers het proces, waardoor de stamcellen zich inbedden en bloed maken in de vis, stap voor stap volgen. Zo kunnen ze misschien een manier vinden om de patiënten te helpen sneller terug gezond bloed op te bouwen.

Bron: http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/doorzichtige-vis-moet-evolutie-kanker-verhelderen/site72-section45-article12676.html

Hopelijk blijven de onderzoeken met deze vissen in stijgende lijn evolueren! Als ik dit artikel lees, lijken deze vissen veelbelovend te zijn!

Lieve De Wachter
26th February 2008, 13:51
Voor één keer zijn de wetenschappers en de voedingsindustrie het met elkaar eens: we moeten water drinken, het liefst zoveel mogelijk en zonder te wachten tot we dorst krijgen. Dorst betekent namelijk dat het lichaam al is begonnen het tekort aan vocht te compenseren. Idealiter zouden we de hele dag door regelmatig een paar slokjes moeten nemen. Voor volwassenen in een gematigd klimaat wordt anderhalve liter aanbevolen.

'Geen probater middel tegen de dorst dan een goed glas wijn', luidde het advies van Louis Pasteur. In zijn tijd wemelden de waterleidingen dan ook van de bacteriën. Dat is tegenwoordig wel anders. Bij ons althans. In België moet het leidingwater aan 50 microbiologische en chemische criteria voldoen. Overschrijding van het toegestane gehalte aan bijvoorbeeld natrium, nitraten en toxische stoffen is uit den boze.

Kraanwater biedt de beste kwaliteit en doet qua calciumgehalte vaak nauwelijks onder voor mineraalwater. Bovendien is het vaak honderden keren goedkoper dan flessenwater. De nazaten van Pasteur zullen hiertegen inbrengen dat de bodem tegenwoordig vervuild is. Voorstanders van kraantjeswater hebben dan weer als argument dat gebotteld water soms uit dezelfde grondwaterlagen gehaald wordt als water uit de kraan. Bovendien wordt kraanwater gezuiverd. Water uit de fles niet altijd.

Dan is er nog de smaak. Niet iedereen vindt kraantjeswater lekker, maar ook daarvoor bestaat een oplossing: de filterkan. Dat is een schenkkan met een filter erin. Die (vervangbare) filter bevat actieve koolstof en verwijdert de smaak van chloor die de smaak van leidingwater soms in ongunstige zin beïnvloedt. Bovendien houdt zo'n filter een deel van de kalk vast.

Dat is op zich niet nodig, want kalk vormt geen risico voor de gezondheid. Wel tast kalk onze huishoudelijke apparaten aan, zoals de koffiezet, het strijkijzer en de waterkoker. In plaats van een filterkan kan je leidingwater ook op smaak brengen met een beetje citroensap. Wie wil, kan het zelfs doen bruisen, met speciale gaspatronen die een kleine dosis koolzuur in het water injecteren. Veel gedoe misschien, maar nog altijd stukken goedkoper dan flessenwater.

Waarom dat prijsverschil? In de eerste plaats omdat er een vergunning nodig is om een mineraalwaterbron te mogen exploiteren. Omdat je geen meerwaarde aan het product kan geven (water blijft nu eenmaal water ...), neemt de marketing een belangrijke plaats in.

Milieu
Het belangrijkste argument pro kraantjeswater is echter het milieu. De productie van flessenwater is schadelijk voor het milieu. De plastieken waterflessen alleen al zorgen voor een gigantische afvalberg. Om met de plastische woorden van activist Bob Geldof te eindigen: " bottled water is bollocks. "

Marleen Finoulst
Bron: Bodytalk, januari 2008

Ik vind dat er in dit artikel voldoende argumenten staan om leidingwater te drinken. Ik ben er zeker van dat leidingwater ook gezond is. Een paar jaar geleden werd er in test aankoop een onderzoek gedaan naar water en uit dat onderzoek was gebleken dat het goedkoopste water van Colruyt gewoon leidingwater was...Waarom hier dan geld aan uitgeven én het milieu vervuilen???
Thuis drinken wij leidingwater, maar ik neem wel flessenwater mee naar school.
Als ik het heb over de smaak vind ik leidingwater wel niet het lekkerste water, maar dan zijn er die andere argumenten nog...

Lieve De Wachter
4th March 2008, 12:43
Wie op vakantie gaat in het buitenland, kan doorgaans niet naast de massa souvenirs kijken van keramiek of metaal... en laat zich al eens verleiden tot een aankoop. Die hebbedingetjes bevatten soms lood en dat is schadelijk voor het menselijk organisme. De Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten heeft recent een advies geformuleerd over de risico's op loodintoxicatie, omdat saturnisme weer de kop opsteekt bij jonge kinderen.

Wat is het gevaar?
Lood ligt aan de basis van diverse gezondheidsproblemen. Het meest bekende probleem is saturnisme, dat hersenstoornissen veroorzaakt bij kleine kinderen. Die zijn bijzonder gevoelig voor loodintoxicatie omdat hun zenuwstelsel in ontwikkeling is, omdat de digestieve absorptie vollediger is dan bij volwassenen en omdat ze de karakteristieke neiging hebben om alles in de mond te steken.
De de hoeveelheid lood die een volwassene via loden leidingen binnen kan krijgen ligt ruim onder de norm. Maar kleine kinderen zijn veel gevoeliger voor lood. Zuigelingen die flessenvoeding krijgen dat aangemaakt is met water uit loden leidingen kunnen al snel een te grote hoeveelheid binnen krijgen.

Vrouwen worden eveneens meer getroffen dan mannen, vooral tijdens een zwangerschap en in de menopauze: het lood vult immers de ruimte op van de ontbrekende voedingsmineralen. Mensen die lijden aan een tekort aan ijzer, calcium en zink zijn dus extra vatbaar voor loodintoxicatie.


Belangrijkste besmettingsbronnen
• Oude verflagen, die nog altijd aanwezig zijn in tal van (vooral vervallen) woningen, bevatten lood. Het lood komt vrij wanneer de verf afbladdert of wordt ingeademd tijdens afbraak- en renovatiewerken.

• Je vindt ook lood in het water wanneer dat door loden buizen stroomt, vooral in streken waar het verdeelde water zacht is. Het risico bestaat eveneens in gebieden waar het verdeelde water hard is omdat de koker van beschermende kalk die zich in de buis heeft gevormd, een zeer wisselvallige bescherming biedt, vooral als er een waterverzachter is geïnstalleerd. Koperen buizen die met lood gesoldeerd worden, zijn evenmin vrij van risico. Dergelijke herstellingen zijn verboden in Frankrijk en in Duitsland, maar niet in België.

Het lood dringt in het organisme binnen door de huid (hydratatie), de spijsvertering (voeding), de luchtwegen (atmosferische vervuiling), de placenta (bloed en moedermelk) of het bindvlies.


Andere voorwerpen die lood bevatten
• Behalve in oude verven vind je ook lood in de verf die wordt gebruikt voor bepaalde keramiek.
• Sommige metalen voorwerpen die bestemd zijn voor voeding, zoals bijvoorbeeld tinnen theepotten, worden gesoldeerd met naden die soms lood bevatten.
• Cosmetica zoals kohl.
• Lood komt ook in mindere mate voor in materialen zoals kristal.
• Wapens en vismateriaal bevatten eveneens lood en er dient daarom met de nodige voorzorg mee omgegaan te worden.


Het lood uit de woningen verwijderen
Er worden premies uitgeloofd om de waterbuizen te vervangen. In Wallonië maken verschillende organismen - zoals Ambulances Vertes - werk van het identificeren en analyseren van de bronnen van loodintoxicatie in woningen, en adviseren ze de bewoners over de manieren om zich ertegen te beschermen. In Brussel kun je een woning gratis doen analyseren op basis van een ad hoc medisch dossier of het loodgehalte van het leidingwater doen nazien.


Jezelf beschermen tegen lood in bepaalde voorwerpen
Sommige voorwerpen van keramiek of metaal, die in het buitenland worden verkocht en mogelijk lood bevatten, mogen enkel worden gebruikt voor decoratieve doeleinden en niet om er eetwaren in te doen (en zeker niet om er eetwaren in te bewaren).
Voeding en dranken moeten bewaard worden in recipiënten die geen lood bevatten.
Recipiënten zoals die van kristal met lood laten weken in azijn gedurende 24 uren en ze daarna goed spoelen alvorens ze een eerste keer te gebruiken.
De hoger genoemde recipiënten met de hand wassen en een zacht detergent gebruiken, want de detergenten voor vaatwasser kunnen het oppervlak van de recipiënten beschadigen en zo tot gevolg hebben dat er meer lood vrij komt bij het volgende gebruik.
Loodvrij tafelservies gebruiken voor kinderen en zwangere vrouwen.
Een evenwichtig dieet volgen, dat voldoende calcium, ijzer en zink bevat.


Besluit
De Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten heeft meerdere doelgroepen geïdentificeerd die gesensibiliseerd moeten worden in verband met de bijzondere risico's die ze lopen: mensen die zich bezighouden met kinderopvang (vooral als die opvang gebeurt in een oud gebouw), mensen die een oude woning renoveren, immigranten en toeristen die van vakantie voorwerpen of producten meebrengen die lood bevatten, enzovoort.

Deze Commissie stelt ook aan de overheid voor om reglementaire maatregelen te treffen die een maximale bescherming van de bevolking mogelijk maken:

Verbod op loodlegeringen voor de verbinding van loden buizen in installaties waardoor water stroomt voor menselijke consumptie.
e omzetting van de richtlijn 98/83/CE betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water zou nauwkeurig de punten moeten bepalen voor de staalafname om te controleren of het water aan het loodcriterium voldoet.

bron: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1656

Ik vond dit een interessant artikel, omdat we dagelijks veel voorwerpen tegenkomen die lood bevatten. Lood kan via verschillende wegen opgenomen worden: via de huid, de voeding, de lucht,...
Toch wel belangrijk dat je aandacht besteed aan het al dan niet aanwezig zijn van lood in je huis. Zeker als je kinderen hebt of zwanger bent. Het feit dat de Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten bezig is met deze problematiek, wijst erop dat we dit serieus moeten nemen.
Ik zal deze tips zeker in acht nemen!

Lieve De Wachter
13th March 2008, 11:37
Een te hygiënisch leven zou kanker een kans kunnen geven.

Het is bekend dat een onhygiënisch leven mensen vatbaar maakt voor allerhande ziektes. Maar het tegenovergestelde is evenzeer waar: een overhygiënisch leven maakt kwetsbaar, omdat een lichaam niet de kans krijgt zijn afweer scherp te stellen.

Kinderen die van hun ouders niet in de modder mogen springen en geen huisdieren mogen aaien met de handjes die ze vervolgens in hun mond steken, hebben meer kans om later met allerhande allergieën te maken te krijgen dan andere kindjes. De afweer, die gewend is om systematisch bestookt te worden, krijgt te weinig werk en valt het eigen lichaam aan.

Het vakblad New Scientist meldt dat er nu ook aanwijzingen zijn dat kinderen die als peuter in een crèche zaten minder kans zouden hebben om leukemie (een vorm van bloedkanker) te ontwikkelen dan andere kinderen.

Melkveehouders zouden vijf keer minder kans hebben op longkanker dan andere mensen - een mogelijk gevolg van het regelmatig inademen van piepkleine mestdeeltjes. De recente toename van bepaalde vormen van kanker zou dus misschien ook met onze overdreven zorg om hygiëne te maken kunnen hebben.

De European Journal of Cancer beschrijft de eerste resultaten van experimenten waarbij de overlevingskansen voor bepaalde vormen van longkanker beduidend verhoogd werden door patiënten in te spuiten met een afgezwakte vorm van een bacterie die verwant is aan degene die tuberculose veroorzaakt. De bacteriën stimuleren het afweersysteem, dat vervolgens ook de kankercellen aanvalt. Een spoor dat uiteraard nader onderzocht wordt.

Dirk Draulans

Bron:http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/vuil-is-gezond/site72-section45-article14201.html

Ik ben het volledig eens met dit artikel. Enige vorm van hygiëne is natuurlijk wel nodig, maar hysterisch reageren op elk vuiltje waarmee je kind in aanraking komt is belachelijk! Je afweersysteem moet zich kunnen ontwikkelen.
Het is een feit dat alsmaar meer mensen last krijgen van allerhande allergieën en ik denk dat de overhygiënische toestanden hier een niet te onderschatten rol in spelen.
Ik zeg niet dat mensen 'vuil' moeten leven, maar je handen vier keer per uur wassen is bijvoorbeeld absurd!

Lieve De Wachter
2nd April 2008, 00:23
Een atletische look ontwikkelen met zogenaamde elektronische spiertrainers is een illusie. Zonder inspanning lukt het niet.

Elektronische spiertrainers bestaan doorgaans uit een band die je rond je buik of een andere spiergroep bevestigt en die door zwakke elektrische pulsen de spieren doet samentrekken. Volgens professor Pierre Lievens, voorzitter van de vakgroep Motorische revalidatie en kinesitherapie aan de VUB zijn deze commerciële toestellen nutteloos, tenzij in het kader van revalidatie of als beperkte aanvulling bij trainingen. Met elektrostimulatie kunnen spieren nog geprikkeld worden om achteruitgang tegen te gaan. Dan kan zich voordoen wanneer iemand (tijdelijk) verlamd is. Verlamming is een zenuwaandoening die in bepaalde gevallen omkeerbaar is. Tot die tijd kunnen verlamde spieren met elektrostimulatie worden onderhouden.

Lievens in Bodytalk: "Uit onderzoek is gebleken dat er pulsen nodig zijn van 10 milliseconden om een spier optimaal te laten samentrekken. De commerciële apparaten werken met pulsen van enkele microseconden (enkele miljoensten van een seconde), veel te kort dus om echt effect te hebben. Je traint toch ook niet met een gewicht van 100 gram?"

"Elektrostimulatie kan dus nooit, zoals de producenten van elektronische spiertrainers voorspiegelen, klassieke training vervangen," zegt professor Marc Van Leemputte van het departement Biomedische kinesiologie (faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen) aan de K.U.Leuven. "Om tot noemenswaardige spierontwikkeling te komen, moet de intensiteit van de stimulatie zo hoog zijn dat ze erg pijnlijk wordt, met bovendien het risico op huidverbranding ter hoogte van de elektroden." Commerciële toestellen zullen nooit met een onaangename intensiteit werken, en bijgevolg is het vergroten van de spieromvang een illusie.

Dat de elektronische spiertrainers je bovendien in een recordtempo zouden doen afslanken, is ook puur bedrog. In Amerika werden in het verleden al producenten van dergelijke toestellen voor de rechter gedaagd door de Federal Trade Commission (een organisatie die consumentenbelangen verdedigt) omdat ze valse beloftes doen.

Bron: Bodytalk maart

Ik was blij toen ik dit artikel las! Ik heb nooit in die onzin met elektroden geloofd! Hoe kan je nu spiermassa opbouwen zonder moe te worden!?
Ik heb zo'n toestel eens uitgeprobeerd bij een vriend (die hier wel in geloofde (dommerik :p )) en vond het echt onaangenaam, het deed zelfs een beetje pijn als je het op volle kracht zette.
Wie mooi wil zijn zal zich dus nog steeds in het zweet moeten zetten....

Lieve De Wachter
2nd April 2008, 00:46
In de reclame lacht men ons toe met een brede tandpastasmile waar we wel eens jaloers op worden. Wie wil er nu geen helderwitte tanden? Hoe ontstaan verkleuringen of vlekken op je tanden en wat kan je eraan doen? Wij zochten het even voor je uit.

Oorzaken van tandverkleuringen

De ene verkleuring is de andere niet. Als je je tanden terug witter wil krijgen, moet je er eerst achterkomen wat de oorzaak is. Je tandarts kan je daarbij helpen.

Dode tand - Als de pulpa of de tandholte gevuld met bloedvaten en zenuwvezels ontstoken is, kan ze afsterven. De tand zal dan verkleuren naar blauw of geel-grijs.

Ouderdom - Zowel een dunnere glazuurlaag die gemakkelijk barst als een dikkere laag tandbeen gaan gepaard met het verouderingsproces. Kleurstoffen kunnen bijgevolg makkelijker in de tand dringen.

Geneesmiddelen - Het antibioticum tetracycline veroorzaakt verkleuringen in het tandbeen, net zoals een teveel aan fluoride.

Roken - Roken veroorzaakt een gelig laagje op het glazuur. De tand zelf verkleurt echter niet.

Oplossingen voor tandverkleuringen

Als je vlekken of verkleuring van je tanden wil aanpakken, kan je op je eentje aan de slag met bleachingproducten voor thuisgebruik ondersteund met een speciale tandpasta. De hoeveelheid waterstofperoxide is hierin beperkt, zodat je niet kan overdoseren. Verder kan je natuurlijk bij de tandarts terecht voor verschillende behandelingen: bleachen, polijsten, slijpen...


Geslaagd of niet? Nadelen van bleaching

De meest gebruikte methode is bleaching, zowel thuis als bij de tandarts. Op een pijnloze manier bezorgt het je immers witte tanden. Sta wel eerst even stil bij deze aspecten van bleaching.

-Je kan het resultaat op voorhand niet voorspellen...
-Hou er rekening mee dat het resultaat niet blijvend is. Na een drietal jaar zal je de tandartsbehandeling waarschijnlijk moeten herhalen. Dit is weliswaar sterk persoonsgebonden. Je geniet het langst van je gebleekte tanden als je jong bent, niet rookt en geen koffie of thee drinkt.
-Het bleken maakt glazuur en tandbeen poreuzer; kleurstoffen kunnen dus gemakkelijker doordringen.
-Gebleekte tanden zullen uiteindelijk toch door ouderdom verkleuren.
-Bleaching is een relatief recent fenomeen waardoor men onmogelijk kan zeggen wat de lange termijn gevolgen zijn van bleken, laat staan van langdurig of veelvuldig bleken.

Bron: http://www.netonline.be/lifestyle/detail.asp?id=676

Vooral de nadelen van het bleachen vond ik interessant. Ik herinner me nog dat je op shop-tv gebitjes met bleekmiddel kon kopen, waarvan gegarandeerd werd dat het geen schade aan de tanden toebracht...onzin dus!
Mijn tandarts wil tanden bijvoorbeeld niet afbleken, omdat de glazuur hier dunner van wordt. Het schaadt dus meer dan dat het baat!