PDA

Bekijk de volledige versie : Europese landbouwsteun voor golfclubs


Barst
13th November 2007, 17:36
Europese Rekenkamer kraakt EU-begroting


BRUSSEL - Het toezicht op de uitgaven van de Europese Unie laat nog steeds te wensen over. Dat is het verdict van de Europese Rekenkamer, in haar jaarverslag 2006. De EU spendeerde vorig jaar 106,6 miljard euro.


De Rekenkamer noteerde weliswaar ‘enige verbeteringen bij de landbouwuitgaven’, maar de meeste uitgaven worden nog steeds niet voldoende gecontroleerd.

De Rekenkamer weigerde voor het dertiende jaar op rij om een positief advies uit te spreken over de regelmatigheid van de Europese begroting. De onafhankelijke controleur erkende dat de Europese Commissie de voorbije jaren veel inspanningen heeft geleverd, die met name bij de landbouwtransacties tot beterschap hebben geleid. Landbouw bestrijkt bijna de helft van het totale Europese budget.


Landbouwsteun voor golfclubs

De Rekenkamer signaleerde echter dat sommige hervormingen binnen het landbouwbeleid tot ‘neveneffecten’ hebben geleid. Zo worden er rechten toegekend aan grondeigenaren die voordien nooit een landbouwactiviteit hebben uitgeoefend.Dat leidt tot een grote verschuiving van de EU-steun van landbouwers naar grondeigenaren.

Het rapport merkt bijvoorbeeld op dat er landbouwsteun naar spoorwegmaatschappijen en golf- en vrijetijdsclubs vloeide.

Ook de structuurfondsen, bijna een derde van het totale Europese budget, blijven de Rekenkamer intussen grote kopzorgen baren. De toezicht- en controlesystemen in de lidstaten waren ‘in het algemeen niet of slechts matig doeltreffend, en de Commissie oefent slechts een matig toezicht uit op het functioneren ervan’, aldus de Rekenkamer.

Hoewel er nog veel te verbeteren valt, is de voorzitter van de Europese Rekenkamer, Hubert Weber niet pessimistisch. 'Voor een doeltreffend beheer van de EU-middelen is het van essentieel belang dat er op alle niveaus doelmatige en betrouwbare interne-controlesystemen komen', zegt Weber. 'Ik geloof dat de EU-burgers ervan verzekerd moeten kunnen zijn dat de EU-middelen in de gehele Unie goed worden beheerd en gecontroleerd.'


Blog DS, 13-11-2007