PDA

Bekijk de volledige versie : Ronde vrouwen zijn slimmer


Brughmans Jente
12th November 2007, 21:42
Goed nieuws over de vetrolletjes op onze heupen: de Sunday Times beweert dat zandlopertypes langer leven, intelligenter zijn en slimmere kinderen op de wereld zetten.

Voordelen
Vrouwen met gezonde welvingen hebben al langer een streepje voor. Niet enkel bij mannen, zo blijkt. Ook vruchtbaarheid, geschiktheid voor het baren van kinderen en hun hogere overlevingskans worden als mogelijke redenen gegeven. Nu blijkt dat ook intelligentie een bijkomende troef vormt voor deze 'ronde' dames.

Onderzoek
Vorsers van de Amerikaanse universiteiten van Pittsburg en Californië bestudeerden gegevens van 16.000 vrouwen en meisjes, waarbij hun vormen en de resultaten van IQ-testen naast elkaar werden gelegd. De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in het tijdschrift Evolution and Human Behaviour. Belangrijkste vaststelling is dat vrouwen bij wie het verschil in centimeters tussen de omvang van het middel en de heupen het grootst is, bij die kennisproeven de beste cijfers haalden. Dat bleek evengoed voor hun kinderen. Wat telt is de verhouding tussen het smalste en het breedste deel van het lichaam en die bedraagt, ideaal gesproken, tussen de 0.6 en 0.7.

Omega 3
Volgens de onderzoekers bevat vet op brede heupen en dijen grotere hoeveelheden omega3-zuur, dat een zeer belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de hersens tijdens de zwangerschap. Vet op het middel bevat meer omega6, en dat is voor de hersengroei minder aangewezen. Daarnaast kan vet op die plaats ook een negatieve rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes en hartziekten. Vrouwen die recht-toe-recht-aan zijn gebouwd, of heel magere vrouwen, hebben slechts kleine hoeveelheden van beide soorten vet.

Positief
Volgens relatiedeskundige Paula Hall is onderzoek dat aangeeft dat een vrouw zowel sexy als intelligent kan zijn 'bijzonder positief'. 'Het toont aan dat vrouwen met rondingen meer kunnen dan kinderen grootbrengen en koken.

Tienermama
Het nieuwe onderzoek biedt ook een antwoord waarom kinderen van heel jonge moeders vaak zo slecht scoren in intelligentieproeven. Tienermoeders hebben doorgaans onvoldoende hoeveelheden vetzuren. Jonge moeders die fysiek wel vroeg ontwikkeld waren, bleken wel intelligentere kinderen te baren. (belga/lvl)