PDA

Bekijk de volledige versie : Negen nieuwe EU-lidstaten treden toe tot 'Schengen'


Steven Willemsens
11th November 2007, 12:09
Negen nieuwe EU-lidstaten treden toe tot 'Schengen'
Bekijk de pagina uit de krant
BRUSSEL - Van de tien lidstaten die in 2004 EU-lid werden, treden er vanaf december (zee- en landgrenzen) en maart 2008 (luchtgrenzen) negen toe tot de open-grenzenzone van Schengen.


Van onze redacteur



Gisteren hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie, op basis van een rapport over de voorbereiding, het licht op groen gezet om de onderlinge grenzen zonder controles te openen voor de nieuwe lidstaten uit Centraal Europa plus Malta. Dat gebeurt in twee stappen. Vanaf 21 december gaan de land- en zeegrenzen open. Vanaf 30 maart 2008 volgen ook de luchthavengrenzen. Cyprus (de opdeling van het eiland) en Bulgarije en Roemenië (pas sedert dit jaar lid) moeten nog wachten. Volgende maand wordt de beslissing geformaliseerd na het advies van het EU-parlement.

Met 'Schengen' wordt het systeem bedoeld dat vastgelegd is in de zogenaamde akkoorden van Schengen. Die zijn in 1985 en 1990 in het gelijknamige Luxemburgse stadje gesloten tussen Duitsland, de Benelux en Frankrijk, los van de EU. Nadien is het akkoord geleidelijk als EU-wetgeving aanvaard, al is ook Noorwegen lid van de Schengenruimte.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland traden niet toe.

Het principe is dat de grenscontroles afgeschaft worden en dat er gemeenschappelijke buitengrenzen zijn. In ruil daarvoor nemen de lidstaten gezamenlijke compenserende maatregelen om de veiligheid te waarborgen. Ze staan bijvoorbeeld grensoverschrijdende politiepatrouilles toe. De beveiliging van de paspoorten en visa is geharmoniseerd. Sedert vorig jaar functioneert er ook een gezamenlijk Schengen Informatie Systeem (SIS): een gezamenlijke databank die gegevens bevat over bijvoorbeeld 'geseinde' personen of goederen (gestolen auto's) die altijd en overal door politie- of andere ordediensten onmiddellijk kunnen geraadpleegd worden.

Dat de nieuwe lidstaten enige tijd moesten wachten om toe te treden, heeft veel te maken met de eisen die hen gesteld werden, onder meer voor het informatiesysteem en de gezamenlijke veiligheidsafspraken over de visa. Er wordt overigens al gewerkt aan een performanter SIS II dat nog meer gegevens kan verwerken.

Bernard Bulcke

Bron : DS 09/11/2007