PDA

Bekijk de volledige versie : Operatie meisje met acht ledematen geslaagd


Sanne.Vosters
9th November 2007, 09:14
De nonstopoperatie van het kleine Indiase meisje Lakshmi (2), uitgevoerd door ruim dertig chirurgen, is succesvol verlopen en nam zelfs minder tijd in beslag dan de vooropgestelde 40 uren: in 'slechts' 27 uur werd het meisje met de vier armen en vier benen verlost van haar overtollige ledematen.

Haar toestand is stabiel, al moet ze nog zeker tot 72 uur op intensieve zorgen blijven. Na de operatie, die 42.000 euro kostte, werd Lakshmi kunstmatig beademd.

“Lakshmi heeft de hele operatie, die zonder één tegenslag verliep, goed doorstaan, ze is veilig nu en maakt het goed”, zei leidinggevend chirurg Sharan Patil, die op zijn laptop beelden van de operatie toonde.


Terwijl het gezin van het kleine Indiase meisje Lakshmi het niet erg breed heeft, hadden ruim 30 artsen zich over dit meisje ontfermd. En dat vind ik een mooi gebaar :clap:
Als je de foto van het meisje wilt zien, ga dan naar
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/default.asp?art={2C909111-B1FD-4FC0-83B4-ABA05037D38C}

8 november 2007, Gazet Van Antwerpen

Valerie De Cock
13th November 2007, 22:19
Fantastisch dat dokters in staat zijn zo'n operatie uit te voeren. Er moeten toch serieuze risico's aan verbonden zijn. Je kan je afvragen wat hier op de eerste plaats komt: zolang het kan verder leven met de afwijking of het risico lopen dat de operatie niet slaagt. Een moeilijke keuze op dat moment, maar zonder operatie zou het kind waarschijnlijk ook niet lang geleefd hebben.
Het is mooi gebaar van de dokters die de operatie uitvoerden. Vermits het gezin niet al te welstellend is, zullen ze deze operatie gratis of voor een lager tarief uitgevoerd hebben. Dan maak ik soms toch wel de bedenking of dit weer geen manier is om de media te halen. Het is toch wat reclame voor die dokters. Maar ja, ze hebben hiermee toch mensen gelukkig gemaakt.
Alle lof aan de dokters!

Smits.Diede
14th November 2007, 10:14
Het gaat beter met het Indiase meisje Lakshmi, van wie artsen twee overtollige armen en benen hebben verwijderd. "We hebben haar van de intensieve zorgen gehaald en ze moet niet meer geobserveerd worden", zei de hoofdchirurg van de kinderafdeling van het Sparsh-ziekenhuis in Bangalore, Sharan Patil, aan de Indiase media.

Vier armen
Het tweejarige meisje werd door haar vader op een persconferentie in het ziekenhuis aan de buitenwereld voorgesteld. Lakshmi, die naar de vierarmige Indiase godin voor welstand en schoonheid is genoemd, werd met vier armen en benen geboren. Tijdens een 27 uur durende ingreep hadden de artsen de overtollige ledematen verwijderd. "Haar toestand is zeer stabiel en ze boekt goede vooruitgang", berichtte Patil. "Het herstel zal echter nog lang duren".

Revalidatie
De artsen concentreren zich nu vooral op de heling van de wonden na de moeilijke operatie. Pas over een drietal weken kan met de revalidatie begonnen worden. De vier extra-ledematen behoren tot een onderontwikkelde Siamese tweeling en waren aan het bekken van Lakshmi vastgegroeid. Het tweejarig meisje kon daarom staan noch lopen. (belga/gb)

Bron: http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_655539.html?wt.bron=categorieArt1