PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom moest BHV nu ook alweer gesplitst worden?


Barst
8th November 2007, 03:18
Waarom moest BHV nu ook alweer gesplitst worden?


BRUSSEL - De splitsing van BHV gaat over stemmen, stemmen die niet mogen - of juist moeten - verloren gaan.


BHV kan hoe dan ook niet blijven zoals het is. De huidige combinatie van een tweetalig Brussels deel en een eentalig Vlaams deel is in strijd met de grondwet, heeft het Grondwettelijk Hof beslist.

Volgens de Vlamingen ligt de splitsing van BHV voor de hand: ze ligt volmaakt in de lijn van de indeling van het land in taalgebieden. Theoretisch zijn er echter nog andere sporen om de ongrondwettelijkheid op te lossen.

Waarom zijn de Franstaligen tegen splitsing en wat willen zij eventueel redden? Het gaat over stemmen, wat dacht u. In de 35Vlaamse gemeenten van Halle-Vilvoorde wonen zowat 150.000Franstaligen. Kandidaten als Laurette Onkelinx (PS) en Olivier Maingain (FDF) kunnen nu naar hun stemmen hengelen; na een splitsing niet meer. 150.000 stemmen verliezen, je zou voor minder tegen zijn.

De Vlamingen zien ook de kant van de kiezers. Als je Franstalige kiezers uit die Vlaamse gemeenten voor Franstalige Brusselse kandidaten laat stemmen, geef je hen de boodschap dat ze eigenlijk bij Brussel horen, zich rustig op Brussel kunnen richten en zich van het lokale Vlaamse leven niets moeten aantrekken en zich niet moeten integreren.

De Franstaligen zullen maar instemmen met een splitsing van BHV als ze een middel krijgen om een flink deel van die stemmen te behouden. De aanhechting van een deel van dat gebied bij Brussel, kan hen paaien. Maar dat willen de Vlamingen zéker niet.

Overigens willen de Vlamingen ook niet echt een naakte splitsing van BHV. In dat geval dreigen de Vlaamse Brusselaars - nu al een kleine minderheid in Brussel - helemaal zonder vertegenwoordigers te vallen.

Voor hen is de band met Halle-Vilvoorde ook belangrijk. Apparentering (overheveling van reststemmen) kan dit eventueel oplossen.


Blog DS, 08-11-2007 (bbd, pdb, gteg)