PDA

Bekijk de volledige versie : Finse tiener schiet zeven mensen dood op school


BertDierickx1BASO
7th November 2007, 18:14
Finse tiener schiet zeven mensen dood op school

HELSINKI - Een Finse tiener heeft op een middelbare school in het Zuid-Finse Tuusula het vuur geopend en minstens zeven mensen doodgeschoten. Voorts zijn er elf gewonden gevallen, van wie er één slecht aan toe is. Dit heeft het hoofd van de Finse ambulancedienst bekendgemaakt.

Onder de slachtoffers is het hoofd van de school, zei een woordvoerster van de gemeente Tuusula. De Jokela-school telt ruim vierhonderd leerlingen in de leeftijd van 12-18. Tuusula ligt vijftig kilometer ten noorden van de hoofdstad Helsinki. De politie wilde niet veel zeggen over het gebeurde. Wel meldde zij de school te hebben omsingeld en de situatie inmiddels onder controle te hebben. Of de schutter, een jongen van 18, mensen in de school in gijzeling heeft genomen, bleef onduidelijk.

De Finse media zeiden dat de schutter zijn actie had aangekondigd op YouTube onder de titel Bloedbad op de Jokela Middelbare School. In de video riep de 18-jarige op tot "een revolutie tegen het systeem". Het filmpje is ondertussen van de site gehaald.

Het is voor het eerst dat zich op een Finse school een schietpartij heeft voorgedaan. De Finse premier Matti Vanhanen sprak van een uiterst tragische situatie en zei dat de regering een spoedvergadering heeft belegd.

(DS, 7/11/2007)

nathalie.laureys
7th November 2007, 18:35
Het is verschrikkelijk dat jongeren zich zelfs op school niet meer veilig kunnen voelen. Maar zoals je ziet zulke gebeurtenissen komen bijna overal voor. Het zou natuurlijk veel beter zijn dat het niet meer gebeurd. Wat kan er tegen gedaan worden? Ik weet het niet. Misschien kunnen de scholen terug wat strenger worden, maar ik betwijfel dat het zal helpen. Ik hoop dat de jongeren beseffen dat een schietpartij niet de juiste manier is om van je te laten horen.

Steven Willemsens
11th November 2007, 12:13
Wie 15 is, mag geweer dragen


KOPENHAGEN - Hoe kon het schooldrama in Jokela woensdag gebeuren, vragen veel Finnen zich af. Sommigen wijzen de wet op het wapenbezit met de vinger. Die laat Finse jongeren toe om vanaf 15 jaar om met een wapen rond te lopen.


Van onze correspondent

in Scandinavië



Hij heette Pekka-Eric Auvinen, was 18 jaar en leerling van de middelbare school in het dorpje Jokela op 50 km ten noorden van Helsinki. Van zijn 500 patronen vuurde hij er 69 af. Woensdagavond overleed hij aan zijn eigen verwonding: een schot door het hoofd. Enkele uren eerder had hij de directrice, de schoolverpleegster en zes scholieren om het leven gebracht, onder wie een 25-jarige alleenstaande moeder die volwassenenonderwijs volgde. Het lukte hem niet meer om brandbare vloeistof aan te steken die hij in de gebouwen had uitgegoten.

Met reportages, beelden en analyses proberen de Finnen het schooldrama te vatten. De liberale premier Matti Vanhanen had gisteren een dag van nationale rouw uitgeroepen. 'Er is de komende tijd nood aan crisishulp en therapie', zei hij tijdens een persconferentie.

De vlaggen hingen halfstok. Om 10.00 uur was er één minuut stilte en om 12.00 uur een viering in de dom van Helsinki, die ook door president Tarja Halonen werd bijgewoond.

Alle Finnen vragen zich af hoe het drama in het rustige schooltje kon gebeuren. Zwijgen in groep is in Finland sociaal aanvaard. Kroppen de zwijgzame noorderlingen problemen in zich op? 'Praat erover met elkaar', luidt de raad van onder meer bisschop Gustav Björkstrand op televisie. De Fins-lutherse kerk heeft een eigen crisistelefoon opgericht.

'Bespreek het ook met jullie kleine kinderen. Zeg dat de dader zieke gedachten had', gaf docente gezinstherapie Mirjam Kalland als raad aan gezinnen tijdens het tv-journaal van de Finse omroep Yle. Volgens Kalland moet Pekka-Eric Auvinen een persoonlijkheidsstoornis hebben gehad. Daarop wijzen volgens haar de zelfverheerlijking, de ontwrichting van zijn normenkader én de fascinatie voor geweld.

Het drama was geen wanhoopsdaad, maar een lang voorbereide actie. In de krant Helsingin Sanomat zeggen schoolkameraden dat Auvinen - de oudste in een gezin met twee kinderen - op school werd gepest. Anderen spreken dat tegen. Wel staat vast dat hij weinig vrienden had.

Schoolpsychologe Gun Andersson kaartte gisterenmiddag in een debatprogramma op de Finse radio de grote agressie in de Finse maatschappij aan. 'Wij zijn conflictschuw. De opgehoopte woede komt er in één keer uit. We moeten meer preventief bezig zijn met relaties en pestgedrag op school.' Andersson wijst ook het internet met de vinger. Stille typetjes vinden op het web de ideale plek om zich in fantasiewerelden en subculturen te storten. Dat is ook de mening van de krant Hufvudstadsbladet in Helsinki. Pekka-Eric Auvinen had in debatfora met gelijkgezinden gediscuteerd. In een videoclipje had hij zijn daad aangekondigd. Volgens de krant is er na schooldrama's in de VS, Canada, Duitsland en Nederland daarom eerder sprake van een mondiale trend. In het Finse buurland Zweden riep de politie gisteren jongeren op om verdachte clipjes in internetfora meteen te melden.

Typisch Fins daarentegen is het wapenbezit. Vanaf 15 jaar mogen alle Finnen een geweer dragen. Op honderd Finnen hebben er 56 een wapen: wereldwijd goed voor een derde plaats, na de Verenigde Staten en Jemen.

Auvinen had zijn vergunning gekregen op 19 oktober, toen hij lid werd van een schietclub. Daarom komt van verscheidene kanten de wet op het wapenbezit onder vuur te liggen. Maar in een land met uitgestrekte bossen en wilde beren ligt dat gevoelig.

Videobeelden van Auvinen en teksten (vermoedelijk) van zijn hand vind je op:

www.standaard.be/tuusula

Bron : DS 09/11/2007

Tinne Schrauwen
11th November 2007, 13:15
Ik dacht dat dit alleen in Amerika kon gebeuren, maar kijk het komt dichter en dichter. Moeten wij dan als leerkracht-in-spe schrik krijgen om ons beroep goed uit te voeren? Hoe is het in godsnaam mogelijk dat leerlingen met een moordwapen naar school komen? Waar gaat dit toch naartoe?

Natalie Docx
11th November 2007, 19:15
Zoals je ziet gebeurd dat dus niet alleen in Amerika, je hoeft dus geen amerikaan te zijn om zoiets uit te spoken. Maar in ieder geval weer een zieke kerel die anderen het leven niet wil gunnen.

MinkeVanHoof
11th November 2007, 21:30
Dit is jaren geleden ook al paar keer in Europa voorgekomen. Ik weet dat er toen in Duitsland ook een jongen was die mensen doodgeschoten heeft. En het is nog al eens in een Scandinavisch land gebeurd. Ik ben al blij dat men deze keer niet direct de vinger wijst naar games. Dit is bij alle andere voorvallen wel elke keer gebeurd. En meestal is dit onterecht.
Ik denk niet dat je als leerkracht echt schrik moet krijgen. Want als je met schrik gaat werken, dan blijf je beter thuis. Meestal kan men niet verklaren waarom sommige jongeren besluiten om zo'n dingen te doen.
Denk maar aan Columbine, we zijn nu jaren verder en nog altijd weet men niet hoe het is kunnen gebeuren. Tot dat daders ons dit gaan vertellen zullen we het nooit weten. En daardoor zullen we het nooit 100% kunnen voorkomen. Wat meestal wel opvalt is dat het gebeurt in landen met niet zo'n strenge wapenwetten. Misschien toch iets waar overheden moeten over gaan nadenken??