PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe Exoplaneet Ontdekt


Philip_Huygelberghs
7th November 2007, 13:49
Rond een ster in onze Melkweg is een vijfde planeet gevonden, zo heeft de NASA dinsdag bekendgemaakt. Het nieuwe record, waarbij het vorige vier exoplaneten was, toont aan dat ons zonnestelsel geen uniek planetair stelsel in de kosmos is.

Astronomen vonden de vijfde exoplaneet in een stelsel rond ster 55 Cancri draaien, op 41 lichtjaar van ons zonnestelsel. Volgens het Jet Propulsion Laboratory van de NASA heeft 55 Cancri bijna dezelfde massa en leeftijd als onze Zon.

"De draagwijdte van deze ontdekking is formidabel. Wij weten nu dat onze Zon en haar planetenfamilie niets ongewoons hebben" in de Melkweg, zei planetenjager Geoff Marcy van de Universiteit van Berkeley. "De vondst toont aan dat onze Melkweg miljarden planetaire stelsels omvat waarvan er talrijke zo rijk zijn als ons zonnestelsel. Wij denken dat veel van die planetaire systemen hemellichamen hebben die gelijken op onze Aarde, al hebben we die nog niet gevonden".

"Zoals het merendeel van de planeten rond onze Zon, heeft ook het merendeel van de planeten rond 55 Cancri een cirkelvormige baan, wat synoniem is van stabiele omstandigheden op het oppervlak", zei Debra Fischer van de Universiteit van San Francisco die samen met Marcy de ontdekking deed aan de hand van de gravitationele effecten van de planeet op haar ster.

Bovendien bevindt de vijfde planeet zich in de zogenaamde "leefbare" zone rond de ster: niet te ver en ook niet te dicht. Wat ook al een exploot is, zeker gezien de eerste planeet buiten ons zonnestelsel pas in 1995 is ontdekt en een nieuwe fase inluidt in de zoekticht naar werelden zoals de onze, aldus de Amerikaanse astronoom Michael Briley. (afp/dm)

Deze ontdekking bewijst toch weeral dat de kans bestaande is op een planeet die omstandigheden biedt gelijkaardig aan onze aarde, en dat er ergens anders ook leven zou zijn. Het artikel zegt dat er binnen ons melkwegstelsel al miljarden planetaire stelsels zijn, als dat de kans al niet vergroot op leven... Als we er nu eens zouden geraken om een kijkje te nemen.. Maar dat zal nog wel een tijdje toekomstmuziek blijven. :D

Cheers ;)