PDA

Bekijk de volledige versie : Opendeurdagen Plantin Moretus


Barst
5th November 2007, 17:42
Plantin Moretus laat deur open


ANTWERPEN - De deur van het museum Plantin Moretus heeft anderhalve dag opengestaan, terwijl het museum officieel gesloten was.


Vrijdagochtend ging het inbraakalarm in het Antwerpse museum Plantin Moretus af. De toegesnelde politie en de bewakingsfirma troffen in het museum enkele nietsvermoedende toeristen aan, onder wie een paar Amerikanen. Die waren rustig aan een bezoek van het verlaten museum bezig en hadden zelfs bereidwillig de poort van het museum geopend toen er nog bezoekers opdaagden.

De politie vroeg hen het museum te verlaten en sloot het gebouw af. Vermoedelijk vergat het personeel woensdag de deur te sluiten, maar volgens de procedure moeten de museumconservator, de gebouwenverantwoordelijke én de hoofdcommissaris van wacht van de Antwerpse politie op hun gsm een alarmbericht ontvangen wanneer het inbraakalarm afgaat. Ook dat is vrijdag niet gebeurd. Het kabinet van de schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) heeft nu een onderzoek gevraagd.

Het museum Plantin Moretus stelt werelderfgoed van onschatbare waarde tentoon. Het bezit enkele van 's werelds oudste documenten over de boekdrukkunst. Het staat sinds 2005 op de Unesco-werelderfgoedlijst. (wer)


DS, 05-11-2007