PDA

Bekijk de volledige versie : 'Pappatax'...


Barst
14th May 2005, 00:43
Rotterdam wil 'Pappatax'


Rotterdam wil een 'Pappatax' gaan heffen voor de verwekkers van kinderen bij tienermoeders. Tienermoeders die de naam van de vader verzwijgen, krijgen minder bijstand.


Rotterdam wil tienermoeders gaan korten op hun bijstand als die weigeren de naam van de vader van hun kind te noemen. Op die manier wil het college de verwekkers mee laten betalen aan de opvoeding van hun kind.

Veel vaders erkennen hun kind niet, waardoor ze geen financiële bijdrage hoeven te leveren aan de opvoeding van hun kind. De tienermoeders zelf willen of kunnen vaak de naam van de vader niet noemen. Met als gevolg dat de gemeenschap opdraait voor de kosten. CDA-wethouder Geluk (integratie en onderwijs) noemt het 'principieel onjuist'. ,,Beide ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen.''

De wethouder wil toe naar een 'Pappatax'. Als de vader zelf ook een tienervader is zonder baan, moet hij desnoods een symbolisch bedrag betalen, vindt hij, dat in mindering wordt gebracht op de bijstand aan de moeder. Ook overweegt het college de ouders van de jonge vader financieel aansprakelijk te stellen.

Voor de maatregel is wel een wijziging in de wet werk en bijstand nodig, waarvoor Rotterdam naar het kabinet kijkt. Nu kan een tienermoeder ongestraft verzwijgen wie de vader van haar kind is. En een DNA-test om de vader aan te wijzen kan niet verplicht worden gesteld. Moeders die hun kind hebben gekregen door incest of verkrachting worden wat Geluk betreft niet gekort. Het ministerie van sociale zaken kon gisteren nog niet inhoudelijk reageren op het Rotterdamse voorstel.

Er wonen in Rotterdam 740 alleenstaande moeders tussen 18 en 23 jaar met een uitkering. Het grootste deel daarvan is in Nederland geboren, 170 jonge moeders komen uit de Nederlandse Antillen. Een flink deel van de in Nederland geboren moeders is van Antilliaanse of Kaapverdische komaf. Hoeveel minderjarige moeders er in Nederland zijn, is onbekend.


Trouw, 14-05-2005