PDA

Bekijk de volledige versie : 2 Miljard winst = 1000 ontslagen


Barst
13th May 2005, 00:25
Massaontslag bij ING-dochter - Ondanks kwartaalwinst van bijna twee miljard duizend man op straat


Een kwartaalwinst van 1,9 miljard euro en toch ontslag? Bij ING kan dat. Dochter Nationale Nederlanden schrapt duizend arbeidsplaatsen.


Drie weken geleden bedelden de bonden in een open brief ING-topman Michel Tilmant nog om een 'respectvolle behandeling'. En vooral om 'tijdig, inhoudelijke overleg'. Want ING heeft plannen om banen naar het buitenland te verplaatsen. En de resultaten van verzekeringsdochter Nationale Nederlanden zijn wel eens beter geweest.

De hoogste baas suste die angst per kerende post: ,,ING heeft een grote sociale verantwoordelijkheid''. En, beloofde hij, ,,over verdere ontwikkelingen zullen wij u de komende tijd nauwgezet op de hoogte houden''.

Toch grijpt ING nu onverwacht hard in bij zijn dochter Nationale Nederlanden, een van de grootste verzekeraars van Europa. Dat doet de rest van het bedrijf het ergste vrezen. Gisterochtend is het personeel van de verzekeraar ingelicht: binnen twee jaar zullen daar duizend van de zesduizend banen verdwijnen. Dit jaar al worden tweehonderd banen geschrapt, bij de kantoren in Den Haag en Rotterdam.

,,Dat valt niet uit te leggen'', vindt Robert Schuurman, bestuurder van De Unie, de grootste vakbond in de bank- en verzekeringswereld. ,,Dat massaontslag staat niet in verhouding tot de gepresenteerde miljardenwinst van het concern: meer dan 1,9 miljard over het eerste kwartaal 2005.''

En hoe kan Tilmant de ene week zo hoog opgeven over de 'grote sociale verantwoordelijkheid van ING' en de andere week zoveel mensen op straat zetten, in deze economisch barre tijden, vraagt hij zich af. ,,Het gaat hier wel om de mensen die ING gemaakt hebben tot de moneymaker die de bankverzekeraar nu is'', zegt Schuurman.

Voor vertrekregelingen bij Nationale Nederlanden is weliswaar 75 miljoen euro gereserveerd. Dat is, zeker in vergelijking met andere bedrijven die saneren, een aardig bedrag. Maar Schuurman spreekt liever over een fooi. ,,Want de jaarlijkse besparing is 235 miljoen.''

Tilmant zei in een reactie op de kwartaalcijfers dat de bankverzekeraar het jaar goed is begonnen. Schuurman: ,,Voor veel ING'ers is dat een wrange constatering. Wanneer laat mijnheer Tilmant zijn sociale gezicht eens zien?''


Trouw, 13-05-2005