PDA

Bekijk de volledige versie : Italië gaat ongewenste EU-burgers uitzetten


Stefan
2nd November 2007, 20:08
ROME - Burgers uit de Europese Unie kunnen Italië uit worden gezet als dat om redenen van openbare veiligheid noodzakelijk wordt geacht. Het woensdag genomen kabinetsbesluit werd donderdag door president Giorgio Napolitano ondertekend.

Aanleiding voor de maatregel is een golf zeer gewelddadige berovingen of andere geweldsmisdrijven in Rome die worden toegeschreven aan Roemenen.

Het laatste slachtoffer was een 47-jarige vrouw die werd aangerand en mishandeld toen zij dinsdagavond over een donker weggetje naar huis liep. Zij overleed donderdagavond in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De vermoedelijke dader is een wegens diefstal veroordeelde, maar voortvluchtige Roemeen die aan de rand van Rome woonde in een zigeunerkamp.

'Wij handelen niet uit woede, maar wij zijn vastbesloten om voor onze burgers een hoog en juist niveau van veiligheid te handhaven', verklaarde premier Romano Prodi het besluit van zijn regering.

De Roemeense premier Calin Popescu Tariceanu zei donderdag voor de Italiaanse televisie het besluit te steunen. Gewelddadige Roemenen moeten zonder omhaal naar huis worden gestuurd, zei hij.

Roemenië is eerder dit jaar toegetreden tot de Europese Unie. Het vrije personenverkeer van EU-ingezetenen in de 27 lidstaten van de unie is een hoeksteen van het EU-beleid, maar EU-landen mogen voor bepaalde gevaarlijk geachte personen uitzonderingen maken, bijvoorbeeld om hooligans bij internationale voetbalwedstrijden buiten de deur te houden.

Opiniepeilingen geven aan dat de populariteit van Prodi gering is en dat veel Italianen geweldsmisdrijven koppelen aan buitenlanders. De rechtse oppositie hamert op het geweld om linkse politici aan te vallen, met name de Romeinse burgermeester Walter Veltroni, de nieuwe leider van links. Gianfranco Fini, de leider van de rechtse Nationale Alliantie, wil nog verder gaan door ook EU-ingezetenen uit te zetten die zonder middelen van bestaan zijn. (svh)

www.destandaard.be
vrijdag 02 november 2007 | Bron: ap

PieterVanGestel
7th November 2007, 19:08
Ik vind dat Italië zeker recht van spreken heeft, maar wanneer trekt men de lijn ? Wanner is iemand gevaarlijk en wanneer niet? Is die persoon ook gevaarlijk als hij bijvoorbeeld vroeger iets misdaan heeft maar nu weer op het rechte pad is geraakt? Maar ik vind het wel een maatregel die men in meerdere landen mag toepassen. Indien men niet integreerd in het systeem/cultuur van een bepaald land en het evenwicht of de routine van een bepaald land verstoord dan hoort die person daar beslist niet thuis.

Grtz