PDA

Bekijk de volledige versie : Max Havelaarkoffie: wel duur, niet gek...


Barst
5th August 2004, 03:55
Koffie Max Havelaar duur maar populair


UTRECHT - Koffie van Max Havelaar mag dan relatief duur zijn -soms zelfs 60 procent duurder dan 'gewone' koffie- het merk wordt toch steeds populairder. In de eerste helft van dit jaar verkocht Max Havelaar 8 procent meer koffie.


Dat maakte het keurmerk gisteren bekend. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat de prijs van een pak Max Havelaar-koffie door de prijzenslag in de supermarkten relatief duur is. Volgens directeur Stephan Peijnenburg is de prijsafstand tussen 'gewone' koffie en die met het keurmerk sinds de superoorlog veel groter geworden. ,,Vorig jaar waren we ongeveer 20 procent duurder dan de anderen, maar door de prijsverlagingen die zijn doorgevoerd kan dat verschil nu oplopen tot 60 procent. Het bijzondere daarvan is dat we ondanks ons relatief duurdere product meer weten te verkopen.'' In de eerste helft van dit jaar verkocht Max Havelaar in de supermarkten 8 procent meer tot 750 ton koffie. Daarmee behaalt koffie met dit keurmerk een marktaandeel van 3,5 procent. ,,Consumenten zijn bereid om meer te betalen''.

In de consumentenmarkt deed Max Havelaar het goed, maar in de markt voor grootverbruikers groeide het merk niet. Wel wist het koffiemerk zijn marktaandeel vast te houden. Onder het merk Max Havelaar verkopen verscheidene koffiebranders hun producten. Behalve koffie heeft het keurmerk onder meer bananen, thee, honing, cacao en sinaasappelsap in het assortiment. De producten kennen een vastgestelde prijs, waardoor de toeleverende boeren duurzaam kunnen werken.


Trouw, 04/08/2004