PDA

Bekijk de volledige versie : Levenskwaliteit belangrijk bij herstel van kanker


BertDierickx1BASO
31st October 2007, 10:09
Levenskwaliteit belangrijk bij herstel van kanker

De belangrijkste factor bij herstel van kanker is de kwaliteit van het leven van de patiënt. Amerikaanse wetenschappers van het Fox Chase Cancer Center in Philadelphia presenteerden de resultaten van hun onderzoek naar kans op herstel bij de ziekte.

De wetenschappers onderzochten factoren als geslacht, ras, leeftijd, burgerlijke staat, plaats van de tumor en de fase van de kanker. De onderzoekers volgden zeventien weken lang zo'n 250 patiënten. De kwaliteit van het leven kwam als belangrijkste voorspeller van herstel naar voren.

Artsen controleren routinematig factoren als omvang van de tumor, fase van de ziekte en andere zaken om de kans op herstel van een kankerpatiënt te kunnen voorspellen. Maar factoren als algehele gezondheid, steun van je omgeving, financiën en emotionele stabiliteit bleken het grootste verschil te maken.

"Als iemand je kan helpen met je maaltijden, vervoer, je medicatie kan geven en in je dagelijkse behoeftes kan voorzien, zowel fysiek als emotioneel, dan kom je de behandelingen beter door", aldus één van de onderzoekers. "Dit zou je intuïtief gezien ook verwachten, maar wij hebben het nu bewezen."

Mensen die alleenstaand waren, gescheiden of van wie de partner was overleden scoorden beduidend lager op de levenskwaliteitindex en deden het veel slechter in het onderzoek. "Dokters zouden een actievere rol kunnen spelen om ervoor te zorgen dat iemand deze patiënten kan helpen voordat zij de behandeling ondergaan", zo zei de wetenschapper.

(hln, 31/10/2007)

jan.dufraing
31st October 2007, 21:47
Citaat:"Als iemand je kan helpen met je maaltijden, vervoer, je medicatie kan geven en in je dagelijkse behoeftes kan voorzien, zowel fysiek als emotioneel, dan kom je de behandelingen beter door", aldus één van de onderzoekers. "Dit zou je intuïtief gezien ook verwachten, maar wij hebben het nu bewezen."

Het is zo wel dat je dit verwacht dat het een invloed zal hebben. Maar dat het zo een belangrijke factor is had ik niet verwacht. Het is wel een feit wanneer je goed in je vel voelt zal je ook vlugger genezen. Het lijkt onwaarschijnlijk maar als je emotioneel in de put zit dan zal je niet zo vlug genezen. Want dan zal je zitten piekeren over alles en ga je ook de vechtlust niet hebben om er bovenop te komen.

Dus denk er aan als je zieke mensen in jou vriendenkring, probeer ze dan te bezoeken en steunen het zal hun herstel versnellen. Zij zullen uit jou bezoek en jou steun moed halen om tegen de ziekte te vechten.