PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse leraren steeds minder ziek


Barst
26th October 2007, 20:05
Vlaamse leraren steeds minder ziek


In 2006 waren de Vlaamse leraren samen bijna 90.000 dagen minder ziek in vergelijking met het jaar voordien. Vooral in het basisonderwijs gaven leraren en directeurs minder verstek. Daarmee zet de trend van dalend ziekteverzuim in het onderwijs zich door. In 1999 registreerde de overheid nog 400.000 ziektedagen (bijna 20 procent) meer dan nu. De cijfers staan in het novembernummer van het onderwijsblad Klasse.


Het Vlaamse onderwijzend personeel (leraren, directeurs, studiemeesters) was vorig jaar samen 2.144.939 dagen ziek. Dat is 3,65 procent van alle werkdagen. Dat percentage daalt al enkele jaren. In 2002 was het nog 4,51 procent. Van de 179.510 personeelsleden in het Vlaamse onderwijs was in 2006 meer dan de helft (54 procent) geen enkele dag afwezig wegens ziekte. De jongste personeelsleden zijn het minst ziek, de oudste het meest. Vooral vanaf de leeftijd van 55 jaar neemt het aantal ziekteverloven toe. Maar algemeen genomen daalt het aantal ziektedagen in alle leeftijdscategorieën.

Vooral het aantal ziekteattesten van 31 tot 180 dagen is opmerkelijk verminderd. En ook het aantal eendagsziekten is gevoelig afgenomen. Daarentegen is het aantal ziekteattesten voor meer dan 180 dagen toegenomen. Gemiddeld zijn vrouwen en mannen ongeveer even lang afwezig wegens ziekte. Vrouwen in het secundair onderwijs maken het meest gebruik van het eendagsziekteverlof, mannen in het basisonderwijs het minst. In de wintermaanden worden de meeste ziekteverloven opgenomen. De provincie met het grootste gemiddeld aantal ziektedagen is Limburg.


Minder controles

Psychosociale aandoeningen blijven de grootste oorzaken van ziekteverlof onder leraren, al zijn de afwezigheden daarvoor wel minder lang dan vorige jaren. Op twee volgen rugklachten. Op drie staan bij mannen gewrichtsproblemen en bij vrouwen gynaecologische oorzaken. Het aantal controles op ziekteverloven is in 2006 gedaald. Dat komt onder meer doordat ze duurder zijn geworden. Het aantal controles dat door scholen wordt aangevraagd (23 procent van het totale aantal controles) is wel opvallend gestegen.


Blog DM, 26/10/07

Dagmar
28th October 2007, 14:47
Een vraag die bij mij op komt is wat de oorzaak hiervan is. Oftewel de stress die de leerkrachten ondervinden, oftewel de laksheid doordat ze vastbenoemd zijn, oftewel doordat ze in een klein lokaal met veel mensen elkaar besmetten met microben? Misschien is er een gunstige evolutie doordat erop gewezen is dat de lokalen beter verlucht moeten worden, oftewel zijn ze beter bestand tegen de stress doordat ze tegewoordig ook daar in begeleid worden? Als leerkracht ben je als het ware een schakel in een planning en als deze afwezig is kan dit voor ergernis zorgen.