PDA

Bekijk de volledige versie : Zweden hervormde pensioenen pedagogisch


Barst
25th October 2007, 18:26
Zweden hervormde pensioenen pedagogisch


BRUSSEL - Frankrijk zit nog in dezelfde fase als België. De meeste andere landen hervormden hun pensioenen al.


De meeste Europese landen hebben hun pensioenstelsels al hervormd. België en Frankrijk gaan ermee beginnen, zo bleek gisteren op het internationaal symposium waarmee de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) zijn verjaardag vierde.

Zweden heeft een erg 'pedagogische' hervorming doorgevoerd. De kern ervan is dat iedereen op elk moment het 'pensioenkrediet' kan zien dat hij al heeft opgebouwd met zijn bijdragen. Dat is het totaalbedrag waarover hij kan beschikken.

Gaat hij vroeg met pensioen, dan moet dat bedrag over meer jaren verdeeld worden en is het lager per maand. Werkt hij langer door, dan is zijn krediet hoger, moet het over minder jaren verdeeld worden en krijgt hij dus een hoger pensioen per maand. De formule houdt ook rekening met de gemiddelde levensverwachting -stijgt de levensverwachting, dan daalt het maandelijks bedrag lichtjes.

Duitsland, zo bleek, voerde een 'klassieke' hervorming door -er werden alternatieve inkomsten aangeboord, de uitkeringen werden beperkt en recentelijk werd dan beslist om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67jaar. Dat gebeurt pas rond 2020 en met kleine stapjes -enkele maanden per jaar erbij.

Frankrijk maakt nu plannen om zijn pensioenstelsels te hervormen. Het zal, net als België, vooral de feitelijke pensioenleeftijd (ook 57jaar) moeten optrekken. President Sarkozy pakt eerst de zeer lage pensioenleeftijden in enkele speciale stelsels in de openbare diensten aan.

Professor Bea Cantillon van de Universiteit Antwerpen zei dat het moeilijk is om een pact te sluiten met de sociale partners over een pensioenhervorming omdat er nog altijd niet voldoende gegevens zijn die de gevolgen van bepaalde ingrepen in kaart brengen. Daardoor zou het sluiten van zo'n pact nog jaren vergen terwijl bepaalde ingrepen dringender zijn, zei ze.

De sociale partners waren 'in principe' niet tegen een pact over de pensioenen.


DS, 25-10-2007 (gteg)