PDA

Bekijk de volledige versie : Meer dan helft van Belgen doet aan pensioensparen


Barst
24th October 2007, 21:58
Meer dan helft van Belgen doet aan pensioensparen


BRUSSEL - Omdat het wettelijk pensioen niet volstaat, spaart meer dan de helft van de werkende Belgen voor een aanvullend pensioen.


Twee miljoen werknemers uit de privésector bouwen een tweede, aanvullend pensioen op via hun werk(gever), die voor hen de premies betaalt voor aansluiting bij een groepsverzekering of een pensioenfonds.

Het aantal werknemers in de zgn. tweede pensioenpijler is vertienvoudigd in tien jaar tijd. Ruim de helft (57 procent) van alle loontrekkenden uit de privésector (3,56 miljoen) heeft nu een (collectief) aanvullend pensioen.

Het gaat hoofdzakelijk om (beter betaalde) mannen. Tot voor enkele jaren spaarden vooral kaderleden en bedienden een aanvullend pensioen via hun werk, maar in steeds meer bedrijfs- en sectorcao's geldt nu hetzelfde voor de arbeiders.

Maar voor de huidige groep gepensioneerden is de tweede pensioenpijler nog geen verworvenheid. Slechts 31 procent van alle huidige gepensioneerden beschikt over een aanvullend pensioen. Bovendien heeft onderzoek door de KU Leuven uitgewezen dat vooral gepensioneerden met een hoog wettelijk pensioen er een bijkomend pensioen bovenop hebben: in de groep met de 20 procent hoogste (wettelijke) pensioeninkomens hebben bijna drie op de vier (71 procent) een tweede pensioen; in de groep van de laagste pensioenen is dat amper 2 procent.

Bij de zelfstandigen kent het aanvullend pensioen minder succes dan bij de loontrekkende werknemers. In 2005 waren er 169.500 aangeslotenen, of bijna 25procent van de 693.000 actieve zelfstandigen. Volgens de ondernemersorganisatie Unizo doet 28procent van de vrije beroepen mee. Ook hier komen de deelnemers grotendeels uit de hogere beroepsinkomens.

Van de ruim 18.700 zelfstandigen die in 2005 met pensioen gingen, had 11,6 procent (of bijna 2.200) een aanvullend pensioeninkomen.

Daarnaast kunnen alle Belgen aan individueel pensioensparen doen. Van alle 18- tot 65-jarigen doet één op de drie - of ruim anderhalf miljoen - effectief aan pensioensparen. (jir, lc)


DS, 24-10-2007