PDA

Bekijk de volledige versie : Pensioen niet gemaakt voor vrouw of nieuwe man


Barst
24th October 2007, 21:51
Pensioen niet gemaakt voor vrouw of nieuwe man


BRUSSEL - Vrouwenpensioenen zijn lager dan mannenpensioenen. Gemiddeld 30procent. Hoe komt dat?


Vrouwen hebben gemiddeld een veel lager pensioen dan mannen. En vrouwen die niet gewerkt hebben, krijgen vaak een hoger pensioen dan vrouwen die heel hun leven deeltijds gewerkt hebben. Waar komen die en andere anomalieën vandaan?

Het Belgisch pensioenstelsel, zo blijkt, is gemaakt 'naar het beeld en de gelijkenis van de man'. Niet van de vrouw. Dat is de reden waarom vrouwen gemiddeld minder pensioen krijgen dan mannen. En om die reden zal ook 'de nieuwe man' -die zich een stukje gedraagt zoals veel vrouwen tot nu- later ook een lager pensioen hebben. Het stelsel is gemaakt naar de man van weleer en is nooit gemoderniseerd.

De cijfers. De gemiddelde gepensioneerde vrouw in ons land ontvangt 830 euro per maand: maar 70procent van wat de gemiddelde man krijgt (1.188 euro). Dat cijfer slaat op alle pensioenen door elkaar: rustpensioenen, overlevingspensioenen, enzovoort.

Als alleen gekeken wordt naar de rustpensioenen -pensioenen gebaseerd op eigen arbeidsprestaties- scoren de vrouwen nog slechter: het pensioen van vrouwelijke werknemers uit de privésector bedraagt gemiddeld amper 537 euro: maar 45procent van het gemiddelde van de mannelijke werknemer (1.177 euro). Zelfstandige vrouwen hebben gemiddeld maar 30procent van wat mannelijke zelfstandigen krijgen. Vrouwelijke ambtenaren hebben gemiddeld 80procent van het bedrag van de mannen (1.870 versus 2.262 euro). Dat blijkt uit een studie van professor Jos Berghman (KULeuven) voor de Fod Sociale Zekerheid.

Die studie leert ook dat vrouwen die niet werkten maar die na het overlijden van hun man een overlevingspensioen genieten, gemiddeld een hoger pensioen hebben (916 euro) dan de vrouw die een pensioen heeft op grond van haar eigen arbeid (537 euro).

Op de studiedagen die de aftredende minister van Pensioenen Bruno Tobback organiseerde, bleek dat drie grote redenen te hebben. Vrouwen verdienen gemiddeld minder en dus ligt hun pensioen ook lager. Veel vrouwen hebben hun loopbaan onderbroken voor de opvoeding van kinderen of zijn lange tijd werkloos geweest. Veel vrouwen hebben lange jaren deeltijds gewerkt.

Het pensioen is uitgedacht op het model van de mannelijke kostwinner die heel zijn loopbaan voltijds werkt. Mannelijke kostwinners dus. Wie niet aan dat model beantwoordt, is gezien.

Dat zal 'de nieuwe man' straks wellicht ook ondervinden. Als hij ook langere periodes thuis blijft of deeltijds werkt voor de kinderen, zal ook zijn pensioen aangetast worden. Er zijn wel regelingen die de gevolgen daarvan compenseren. Loopbaanonderbreking en tijdskrediet tellen ten dele mee voor het pensioen. Maar die compensaties zijn beperkt; ze zijn ook recent en veel vrouwen hebben daarvan nog geen gebruik kunnen maken of hebben dit nagelaten. (gteg)

www.vrouwenpensioen.be


DS, 23-10-2007